hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kávéházi alkalmazottak – kell-e szakképesítés?

  • adozona.hu

Kell-e szakképesítéssel rendelkeznie a kávéház dolgozójának, vagy elég, ha a tulajdonosnak kereskedelmi végzettsége van? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Nemrég alakult egy fitness stúdió és kávéház. A kávéházi részhez kell-e szakképzettséggel rendelkező munkavállalót felvenni, ha az ügyvezetőnek/tulajdonosnak kereskedelmi végzettsége van, vagy elláthatja a kiszolgálást más nem szakirányú végzettséggel rendelkező dolgozó? (TEÁOR kód: 5630, 5629, 5610, 4729, 4724, 4711.)"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) Korm. rendelet mellékletének 3. pontja vonatkozik a kiskereskedelemre és vendéglátásra.

Ennek a 17. pontja szerint a meleg és hideg ételek, italok készítése esetén (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek elkészítése) az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

A szükséges szakképesítések: szakács, vendéglátás-szervező, vendéglős vagy cukrász.

A 18. pont alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek forgalmazása) esetén az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

A szükséges szakképesítések: vendéglátás-szervező, vendéglős, vendéglátó eladó vagy pincér.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontja szerint büfétermékek:

a forgalmazás helyén előállított

grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,

 lángos-, palacsintafélék,

meleg és hideg szendvicsfélék, valamint

az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok.

A megadott TEÁOR számok alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, így azt kellene megvizsgálni, hogy a kávéházban büfétermék kerül-e készítésre, illetve felszolgálásra.

Ha igen, akkor nincs szükség szakképesítéssel rendelkező munkavállalóra. Amennyiben nem és a fenti 17., illetve 18. pont szerinti esetekről van szó, akkor szakképzett munkavállalót kell alkalmazni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 November
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink