hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EPR, környezetvédelmi termékdíj: fontos kérdések csomagolószereknél, csomagolásnál

  • Gombás Otília vám- és ekáer-szakértő

Továbbra is számos kérdést vetnek fel a gazdálkodók körében a csomagolószereket és csomagolásokat terhelő környezetvédelmi termékdíjra, illetve a kiterjesztett gyártói felelősségre (EPR) vonatkozó kötelezettségek. Cikkünkben összefoglaljuk a két jogszabály kapcsolatából adódó leggyakrabban felmerülő kérdéseket, s felhívjuk a figyelmet a termékdíjbevallás változására.

A csomagolás EPR-díjának levonása a csomagolószer termékdíjából

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (termékdíjtörvény) 2. melléklete szerint a fizetendő termékdíjból levonható az adott termékáramra vagy anyagáramra vonatkozó, a termékdíj-megállapítási időszak első napján hatályos EPR-díj kollektív teljesítés esetére díjmoduláció nélkül miniszteri rendeletben megállapított összege (forint/kg). Csomagolószer esetén az abból előállított csomagolás után fizetendő EPR-díjat kell figyelembe venni. A csomagolásra vonatkozó díjtételek a műanyag és a biológiailag lebomló műanyag hordtasakok kivételével minden esetben vagy magasabbak a csomagolószerek termékdíjtételénél, vagy megegyezik a két díj, így az EPR-díj levonása (a hordtasakok kivételével) 0 forint termékdíjat eredményez.

A termékdíjtörvény 2. számú mellékletének szövege alapján az EPR-díj levonása objektíven történik, nem kell vizsgálni, hogy az adott termék után az EPR-díjat valóban megfizették-e.

A gyakorlatban tehát a termékdíjköteles csomagolószerek forgalomba hozói beállíthatják a termékdíj-bevallásukba a 0 forintos díjtételt, függetlenül attól, hogy a jövőben mi történik az adott csomagolószerrel. Azaz nem számít, hogy Magyarországon csomagolásként forgalomba kerül-e, vagy a csomagolás részeként – vagy akár üresen, még csomagolószerként – külföldre kiszállítják azt, azaz Magyarországon senki nem fizet utána EPR-díjat. A termékdíj-kötelezett csomagolószer-gyártónak tehát a fizetési kötelezettség megállapításakor nem szükséges vizsgálnia egy másik gazdálkodó jövőbeni EPR-kötelezettségét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a külföldről behozott termékek lebontott csomagolására vonatkozó szabályokat, és rávilágítunk az EPR-rendelet 22/C, illetve 22/D paragrafusai közötti eltérésekre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink