hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cégek négyötöde megszegi a munkaügyi szabályokat

  • MTI

A cégek jelentős része, több mint négyötöde, a hatósági előírások kijátszásával, bejelentés nélküli munkaerővel, a védelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozások ellenében - állapítja meg a feketelista.hu portál elemzése.

A több tízezer vizsgálatról készült első félévi jelentés megállapítása szerint összesen 10.466 munkáltatónál végeztek munkavédelmi ellenőrzést, és 83,6 százalékuknál tapasztaltak szabálytalanságot. Az esetek felénél a munkavállalók veszélyeztetése miatt, az intézkedések azonnali végrehajtását kellett elrendelni.
   
Munkaügyi ellenőrzésre 11.481 munkáltatónál került sor, és az esetek 42 százalékánál állapítottak meg jogsértést. Feketén foglalkoztattak például 7.476 dolgozót. A bejelentés nélküli foglalkoztatásban a vagyonvédelmi szakma megelőzi az építőipart és a vendéglátást is.
   
Az utóellenőrzések során többször tapasztalható, hogy a munkáltató adószámát az adóhatóság felfüggesztette, vagy a társaság felszámolás alatt áll, a felszámoló a cég irataival nem rendelkezik, így a határozatban foglaltakat sem tudja végrehajtani. A hitelező tehát futhat a pénze után.
   
A munkaügyi hatóság ez év augusztus 31-ével – a hatósági nyilvántartásra vonatkozó módosított jogszabályoknak megfelelően – törölte a honlapjáról a munkaügyi szabálysértő vállalkozások adatait. A törlés azonban nem vonatkozik a munkavédelmi bírságokra, ezeket továbbra is csak a határozat meghozatalától számított két év eltelte után törlik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink