hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Electro World: felszámolási eljárást kezdeményez egy szakszervezet

  • MTI

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) azt fontolgatja, hogy felszámolási eljárást indít az Electro World ellen - közölte az érdekképviselet.

A KASZ a közleményben emlékeztet: mára már egy sem maradt az Electro World áruházakból, és a sorra bezáró üzletek miatt megszűntek a munkahelyek. Eltűnt a cég vezérigazgatója, a dolgozók fizetés és végkielégítés nélkül maradtak, de a munkaviszony megszüntetésének keretei is rendezetlenek - hangsúlyozza az érdekképviselet.Hozzáfűzi: idén februárban kéthavi türelmi időt kért a cég vezetése a béremelésre, de ez azóta sem történt meg. A fizetés késve, és – banki átutalás helyett – készpénzben érkezett. A dolgozók emellett fél éve nem kapják meg – a szerződésükben egyébként szereplő – étkezési utalványt sem, sőt, minden alkalmazott béréből levonták a szakszervezeti díjat, ami máig nem érkezett meg az érdekképviselet számlájára - jegyzi meg a KASZ.
   
A fennálló helyzetet súlyosbítja, hogy a cég nem hajlandó kiadni a munkaviszonnyal kapcsolatos iratokat, ami nélkülözhetetlen egyrészt az elhelyezkedéshez, másrészt a munkanélküli segélyre bejelentkezéshez. A KASZ kiemeli, hogy utóbbi esetben különösen sürgős az iratok megléte, "hiszen aki most nem jelentkezik a segélyre, szeptembertől lényegesen rosszabb feltételekkel teheti meg".
   
Az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy a rendelkezésére álló valamennyi jogi eszközt megmozgatja annak érdekében, hogy az Electro World munkavállalói megkapják a törvényes javadalmazásukat és a munkaviszony megszűnését igazoló dokumentumaikat. Emellett minden segítséget megad a munkavállalóknak ahhoz, hogy megindítsák a felszámolási eljárást a cég ellen.
   
Az Electro World Kft. februárban kért csővédelmet, de a Fővárosi
Bíróság illetékesség hiányában elutasította ezt. A társaság a döntést megfellebbezte az ítélőtáblánál. A kft. már március végén ideiglenes fizetési moratórium alatt állt, ami Nagy Károly András, az Electro World cégcsoport vezetőjének akkori közlése szerint a csődvédelmet megelőző lépés.
   
A NAV július 11-én tartott házkutatást az Electro World központjában, az egyik bűnügyi portál értesülése szerint azért, mert a cégcsoportnál több százmilliós adócsalás gyanúja merült fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink