hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tanácsok: a 98 százalékos különadó és az adatszolgáltatás

  • MTI

A 98 százalékos különadóra vonatkozó szabályok május 14-től hatályos változása nyomán számos gyakorlati kérdés merül fel, így például, hogy a kifizetőnek meg kell-e ismételnie adatszolgáltatását, kell-e új igazolásokat kiállítania, vagy hogy az adózónak mikor kell önellenőrzési pótlékot fizetnie. Az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti, mire kell különös figyelmet fordítani.

A különadó a május 14-től hatályos törvénymódosítás szerint már nem a 2005. január 1-jét követően, hanem csak a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja, a különadó-fizetésre kötelezettek köre pedig mások mellett a parlamenti és az európai parlamenti képviselőkkel bővült.
   
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a 2010-re vonatkozó különadó kötelezettségről az érintett magánszemélyeknek a 2011. május 20-ig benyújtott 1053K bevallásban kellett számot adniuk. Ha valaki május 13-ig benyújtotta a bevallását, a 1053K bevallás önellenőrzésével lehetősége van a 2010-re vonatkozó különadó kötelezettségének helyesbítésére.
   
A törvény által meghatározott új adózói körnek megfelelően a kifizető által 2011. március 31-ig benyújtott 53K adatszolgáltatás tartalma is változott. Az adatszolgáltatás újbóli teljesítéséről azonban a törvény nem rendelkezik, ebből következően a kifizetőnek nem kell az új szabályoknak megfelelően megismételnie a 2010-re vonatkozó adatszolgáltatást. Az 53K adatszolgáltatás NAV honlapján elérhető verziója azonban alkalmas arra, hogy a kifizető – döntésétől függően – helyesbíthesse a 2011. március 31-ig benyújtott adatszolgáltatását - olvasható a tájékoztatóban.
   
A magánszemélyeknek korábban kiadott igazolások helyesbítésére sem ír elő kötelezettséget a törvény, így a kifizető döntésétől, illetve a magánszemély írásban benyújtott kérelmétől függ az új előírásoknak megfelelő igazolás kiállítása. Amennyiben a magánszemély korábban írásban kérte a különadóval kapcsolatos jövedelem igazolását, a kifizetőnek új adattartalmú igazolást kell kiállítania akkor is, ha a különadó kötelezettségről kiállított igazolás tartalma nem változott.
   
A törvény által meghatározott "új" adóalanyi kör és a "korábban hatályos előírások" alapján különadó kötelezettséggel terhelt adóalanyi kör között átfedés van. Ugyanakkor a különadó alapját képező bevételből – a törvény változása okán – eltérő lehet a levonható összeg nagysága a különadó alapjának megállapítása során. Ez abból adódik, hogy a törvény 2011. május 14-től tételesen felsorolja az adó alanyait, és pontosan meghatározza, mely alanyok esetében engedélyezett a 2 millió forint levonása.
   
Az a magánszemély adózó, aki a 3,5 millió forintos értékhatár alapulvételével teljesítette különadó kötelezettségét benyújtott 1053K bevallásában, ezt bevallása önellenőrzésével tudja helyesbíteni. Ezzel egyidejűleg az adózónak a személyi jövedelemadó törvény hatálya alól kikerülő jövedelmei miatt személyi jövedelemadó bevallását is önellenőrzéssel kell korrigálnia.
   
Az "új" adóalanyi körhöz tartozó magánszemélyeknek július 31-ig kell benyújtaniuk a 1053K bevallást, az eddig az időpontig már benyújtott 1053K bevallás különadó alapjába beszámító értékhatár változása miatti helyesbítést önellenőrzési pótlék nélkül lehet elvégezni.
   
Előfordulhat olyan eset, amikor az adózó nem kizárólag a 2 millió és a 3,5 millió forintos értékhatár miatt végez korrekciót a bevallásán, hanem más adókülönbözetet növelő helyesbítés válik szükségessé. Ilyenkor az önellenőrzéssel megállapított adókülönbözet után az általános szabályok szerint kell az önellenőrzési pótlékot megállapítani.
   
A kifizetőnek ezekben az esetekben szintén helyesbítenie kell a már benyújtott adatszolgáltatást oly módon, hogy a 2011. március 31-ig benyújtott adatszolgáltatásban törölnie kell az adott magánszeméllyel kapcsolatban közölt adatokat, és a törvény által meghatározott időpontig, azaz 2011. június 30-ig be kell nyújtania az adatszolgáltatást.
   
A különadó alapjába be nem számító összeg értékhatárának változása miatti igazolás kiállítására a törvény előírásait kell alkalmazni azzal, hogy amennyiben korábban a magánszemély kérésére különadó igazolást adtak ki, a kifizetőnek a korrigált igazolás kiadásáról újabb adózói kérés nélkül intézkednie kell - olvasható a tájékoztatóban. A törvénynek megfelelő igazolás minták a NAV honlapján elérhetőek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink