hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi köze az ebadónak az új munkahelyekhez?

  • adozona.hu

Az önkormányzatoknak ebadót kellene szedniük az állatvédelmi törvény módosítására benyújtott előterjesztés szerint. Az adó egy része hozzájárulna működőképességükhöz és egyben új munkahelyeket is teremtene.

"Csekély az ebadóból befolyt összeg" - mondta Kovács Péter, a közel 14 ezer fős Bonyhád jegyzője, amikor a kisváros 4 milliárd forintos éves költségvetéséhez hasonlította azt a nem sokkal több, mint 7 millió forintot, amit az ebadó bevezetését követő első évre számol az előterjesztés - egy ekkora (12-15 ezer fős) kisváros esetében. Az összeg felét az önkormányzat köteles lenne a megelőző beavatkozások elvégzésének támogatására - chipezés, ivartalanítás - fordítani, a másik felét szabadon felhasználhatnák.

A módosítást létrehozók úgy számolnak, az önkormányzatok a megmaradó összeggel csak jól járnak, "az eb nyilvántartásának adminisztratív terhei többszörösen megtérülnek, amellett, hogy az ebből származó bevétel kulcsfontosságú szerepet játszhat működőképességükben", ráadásul a tervezet szerint a megnövekedett adminisztrációból adódóan új munkahelyek is létrejöhetnek. Ezzel ellentétben Kovács Péter nem tartja reálisnak, hogy emiatt új munkahelyeket kellene létrehozni, és valószínű, hogy az önkormányzat számára a fennmaradó és szabadon felhasználható több mint 3 millió forintot is a helyi kutyamenhely fejlesztésére fordítják majd, mert másra nem futná. Az előterjesztés álláspontjával szemben érdemes szem előtt tartani azt a tényt, hogy a kezdeti, ebadóból befolyt összeg is évről évre csökkeni fog a kívánatos beavatkozásokon átesett állatok arányának növekedésével, éppen ezért előreláthatólag az önkormányzatok működőképességére és munkaerőpiaci helyzetére sem lesz nagy befolyással.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink