hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"Eldőlt: 2 év alatt vezetik ki az adójóváírást és jön az újabb adóemelés"

  • adozona.hu
4

Az már jó pár hónapja kiderült, hogy a 2011-es adójogszabályokkal nem igazán jártak jól azok, akik nem jogosultak családi kedvezményre és havi jövedelmük nem éri el a 294 ezer forintot. Rogán Antal fideszes képviselő javaslatát vélhetően épp e helyzet rendezésére nyújtotta be.

Leginkább a havi bruttó 210 ezer forintot keresőknek csökkent a nettó jövedelme: ők összesen 5 763 forinttal kevesebbet visznek haza. Nem az egykulcsos adó miatt csökkent a nettó jövedelmük, hanem az adójóváírás havi mértéke és a jogosultsági határ csökkentésének, továbbá a nyugdíjjárulék fél százalékpontos emelésének eredményeként. A kormány azt ígérte, hogy senki sem jár rosszabbul. 

Rogán Antal fideszes képviselő, valamint több párttársa és Pálffy István KDNP-s honatya a törvényjavaslata szerint a kormányrendeletben határozhatná meg, hogy mennyivel kell emelni a havi 300 ezer forint alatti bruttó béreket a magántulajdonú cégeknél is, hogy a nettó jövedelmek ne csökkenjenek. Amennyiben a cégek ezt nem teszik meg, nem kaphatnak állami támogatást.

A sorok között olvasva elsőként megállapítható, hogy a bér-kommandós munkaügyi ellenőrzések csak a 2012-2013-as béremeléseket ellenőrzik majd. Ezt fogja szabályozni a kormányrendelet is. A kötelező béremelés a törvényjavaslat szerint két évig lenne érvényben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy eldőlt: két év alatt vezeti ki a kormány az adójóváírást. Egy jogászi vélemény szerint az adójóváírást a szuperbruttó kivezetése miatt a következő két évben megvalósuló 2 százalékpontos  adócsökkentésnek megfelelően kellene csökkenteni. Ennek azonban matematikailag aligha van értelme. A 2,16 százalékkal csökkentett jövedelemre vetített adókulcs értéke ugyanis függ a havi bruttó bértől.

A 78 ezer forintos minimálbérnél a szuperbruttó felének kivezetése kerekítve 1 700 forint adómegtakarítást jelent 2012-ben. Száznyolcvanezer forintos bruttó bérre (eddig jár teljes összegben az adójóváírás) az adócsökkentés hatása 3 900 forint. Ennyivel kisebb nettóbér kompenzációra van szükség.

A bruttó bért így 2012-ben 17,5 százalék járulék és 18,2 százalék személyi jövedelemadó, összesen 35,7 százalék terheli, másként a nettó bér a bruttó bér 64,3 százaléka. Az elvárt emelésre is meg kell fizetniük a munkáltatónak a 27 százalék tb-járulékot és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy senki se járjon rosszul, a munkáltatóknak úgy kellene hozzájárulniuk, hogy költségeik körülbelül fele kerülne a munkavállalójukhoz, fele pedig a költségvetést gazdagítaná. Mi ez, ha nem burkolt adó- és járulékemelés?

Angyal József
okleveles adószakértő, matematikus  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (4)
Nem Vagyok

Oké, igaz a cikk is és igazak a hozzászólások is.

Az a kérdés, hogy a fenébe nyeri a fidesz 50+ százalékkal az időközi választásokat?!

Pécsi

A megszüntetés szóra milyen szép alternatívát talált ki a Fidesz?
Kivezetés.
Aztán: ha ők a gazdagabbaknak adnak az belső kereslet élénkítésen alapuló gazdaságélénkítés. ha az Mszp ad, 13. havi nyugdíj és 13. havi fizetés, 50%-os béremelés, na az akkor felelőtlen osztogatás.

Közírók is hogy megeszik ezt az ostoba szómágiát!?

Salamonné

Szerintem hozzáértő embereknek kellene kialakítani a szja-t, akik felmérést is végeznek pl. vidéken vagy olyanoknál akik nem kis gyerekeket, hanem középiskola után tartják el gyerekeiket, hiszen akkor vannak a legtöbbe! Olyan keresetekről beszélnek Pesten, hogy a vidéki ember még csak álmodni sem mer róla, és tisztában van vele, hogy a munkáltató nem fog emelni a béreken, hiszen úgy sem kapnak állami támogatást, mert nem ülnek közel a tűzhöz. Viszont, ha mégis kötelezik hogy emeljen, elbocsátások lesznek! De a nagyokat nem érdekli, hiszen csökkentsük az államadósságot a kis ember pénzéből, és közben gyártsunk olyan leveleket (milliókért), melyekre úgy is tudják a választ!

Kamupipőke

Kapkodnak a fülkeforradalmárok! Hiába na, tényleg praktikusabb a sánta kutya, mert abban több a lehetőség!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink