hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjvagyonban lévő külföldi értékpapírok letétkezelője az Unicredit lett

  • MTI

Az Unicredit nyerte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) pályázatát a magán- nyugdíjpénztáraktól a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba átkerülő külföldi értékpapírok letétkezelésére; az erről szóló szerződést múlt pénteken írták alá, mondta az MTI-nek hétfőn Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A megállapodás nagyban segíti a június 1. és 12. között megvalósuló vagyonátadás zavartalan lebonyolítását - tette hozzá. Az alapba kerülő vagyon kezelése az ÁKK feladata. Az ÁKK öt jelentkező közül zártkörű pályázaton választotta ki a legjobb ajánlattevőt.
   
A pályázat külföldi értékpapírok 29 országban való letétkezelésére szólt. A PSZÁF-tól a december végi állapotról kapott információkból ugyanis kiderült, hogy a magánpénztári portfolióban lévő külföldi értékpapírok egy részét nem a Kelernél, hanem jórészt külföldön, ottani letétkezelőknél tárolták a pénztárak. A pályázatra egyébként a Kelert is meghívták, de nem a központi letétkezelő adta  legolcsóbb ajánlatot, mivel ezen külföldi, a Kelerben eddig nem bevezetett értékpapírszámlák kiépítése valószínűleg a számára is jelentős többletköltségeket okozna.
    
Az Unicredit egyébként a nyugdíjpénztári vagyon legnagyobb letétkezelője Magyarországon, a vagyon mintegy egynegyede van nála letétben - ismertette Borbély László András.
   
A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint a tavalyi harmadik negyedév végén a  teljes, akkor 2.903 milliárd forint értékű magán-nyugdíjpénztári vagyon 16 százaléka feküdt külföldi értékpapírokban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink