hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közelgő határidő: idén már szankcionál a NAV

  • adozona.hu

Közeleg a május 31-i határidő, amikor a cégeknek be kell nyújtaniuk az éves beszámolóikat. Az a cég, amelyik nem teszi közzé mérlegét a szükséges mellékletekkel a megadott határidőig, bírságra és adószáma felfüggesztésére számíthat. Mit érdemes még észben tartaniuk a cégvezetőknek? Összefoglaltuk.

A beszámoló közzététele a gyakorlatban az eredménykimutatási és a kiegészítő melléklet és a könyvvizsgálói jelentés (ha van) valmint az eredményfelosztási határozat nyilvánosságra hozatalát jelenti. 

A mérleget és az eredménykimutatást adatonként kell beírni, mint egy adóbevallásra. A kiegészítő mellékletet a könyvvizsgálói jelentést és az eredményfelosztási határozatot pdf formában kell csatolni, de szkennelt irat nem lehet! A költségtérítési igazolás a kincstár által küldött formátumban kell csatolni. A nyomtatvány és a csatolmányok beküldésével eleget tettünk a közzétételi és letétbe helyezési kötelezettségnek. Amennyiben a fájlok informatikailag épek, a befizetés igazolás elfogadható a közzététel egy-két perc múlva ténylegesen megtörténik. Ez itt ellenőrizhető. A közzétételi költségtérítés számláját elektronikus formában megküldik néhány napon belül a megadott e-mail címre.

Közzétételre benyújtandó beszámolók:

- éves beszámoló
- egyszerűsített éves beszámoló
- összevont (konszolidált) éves beszámoló
- közhasznú egyszerűsített éves beszámoló

Beküldési határidő:

- Éves, egyszerűsített éves beszámoló esetén az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül.
- Éves konszolidált beszámoló esetén az üzleti év mérlegfordulónapjától számított 180 napon belül.

A közzététel menete a következő:

A közzétevő cég nevében az Art szerinti képviselője is eljárhat. A kincstártól elektronikus úton kell egy közzétételi költségtérítési befizetési azonosítót kérni.
A kincstárnak el kell utalni a 3 ezer forintot, az utalás közleményében ez az azonosító szerepeljen
A befizetés igazolás a kérelemben megadott e-mail címre jön. Majd az ABEV nyomtatványkitöltővel  a megfelelő nyomtatványt (beszámoló típus függő) ki kell tölteni, és a kötelező mellékletek csatolásával beküldeni.

A közzétételről bővebben itt olvashat.

Tavaly csak figyelmeztetett a hatóság idén szankcionál is az alábbi esetekben:

- A beszámoló nem teljes,kiegészítő melléklet nem megfelelő, nincs eredményfelosztási határozat, könyvvizsgálati kötelezettség esetén nincs záradék, vagy könyvvizsgálói jelentés a közzétett anyagban
- Nincs megfizetve a közzétételi díj
- A beszámoló számszakilag hibás például nem megfelelően lett kitöltve a mérleg vagy az eredménykimutatás

A fenti esetekben az adózó nem tett eleget a közzétételi kötelezettségnek nem tett eleget, ilyenkor a NAV 15 napos teljesítési határidővel felhívja a figyelmet teljesítésre, ha ez eredménytelenül telik el, felfüggesztik az adószámát 60 napra - figyelmeztet Kenyeres Sándor, az Adózóna okleveles adószakértője. Ezidő alatt még pótolni lehet a hiányzó dokumentumokat és javítani a hibákat és újra aktiváltathatóvá válik az adószám. A 60 nap eredménytelen letelte után a cégbíróságnál kezdeményezi a cég megszüntetését, ebből nincs visszaút. A felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye, mutat rá Béres Molnár Gergely az Adózóna könyvvizsgálója és adószakértője. A felfüggesztés tényét a NAV honlapján hirdetményben teszi közzé, ez tartalmazza a határozott időtartam kezdő és záró időpontját is. Nem érdemes idáig eljutni, hiszen a felfüggesztés alatt a cég a közösségi adószámát sem használhatja, és az áfa területén is vannak jogkövetkezmények, sem levonni, sem visszaigényelni nem tudja az áfát.

A közzétételi kötelezettséget elmulasztó személyt bírságolni lehet 500 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel. nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az adószám felfüggesztés ideje alatt az adózó nem számolhatja el a rá áthárított áfát, és nem igényelhet vissza semmit.

Sajátos beszámolási kötelezettségek:

Előtársasági időszak

A cég a cégjegyzékbe történő bejegyzésének, illetve a cégbejegyzési kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napját követő 90 napon belül köteles az előtársasági működésről készített beszámolóját közzététel céljából a Céginformációs Szolgálat részére eljuttatni. A 90 napos határidő meghosszabbodik mindaddig, amíg a cégbejegyzési eljárás folyamatban van [Számv.tv. 135. § (2) bekezdés].

Devizanemek közötti áttérés

A cég az áttérés előtti pénznemben készített beszámolóját, az áttérést követő 90 napon belül köteles közzététel céljából a Céginformációs Szolgálat számára benyújtani [Számv.tv. 145. § (4) bekezdés].

Felszámolás

A tevékenységet lezáró beszámolót a cég, a mérleg fordulónapját követő 45 napon belül köteles a Céginformációs Szolgálat részére közzététel céljából benyújtani [225/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 3. § (4) bekezdés].

Végelszámolás

A tevékenységet lezáró beszámolót a cég a végelszámolás kezdő időpontjától számított 45 napon belül köteles benyújtani közzététel céljából a Céginformációs Szolgálat részére [72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 3. § (4) bekezdés].  A cég a végelszámolás időszaka alatt készített számviteli beszámolót a végelszámolási időszak üzleti éve mérlegfordulónapját követő 150. napon belül köteles a Cégszolgálat részére közzététel céljából benyújtani [72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 5. § (6) bekezdés].

A cég a törlésére irányuló kérelem benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb a mérlegfordulónapot követő 150. napon belül a végelszámolási időszakot lezáró beszámolót köteles közzététel céljából a Céginformációs Szolgálathoz benyújtani [72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 7. § (6) bekezdés].
Ismételt közzététel

A megbízható és valós képet lényegesen befolyásoló hibák esetén a már közzétett - az adott üzleti évet megelőző üzleti évre vonatkozó - éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót ismételten közzé kell tenni és a cégbíróságnál letétbe kell helyezni.(Számv.tv. 154. §)

Amennyiben a cég határidőn belül nem tett eleget közzétételi kötelezettségének, a Céginformációs Szolgálat köteles a cégbírósághoz fordulni hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatása érdekében. A cégbíróság felhívja a céget, hogy a megjelölt határidőn belül kötelezettségének tegyen eleget. Ha a cég a felhívásban foglaltakat nem teljesíti, a cégbíróság törvényességi felügyeleti intézkedést alkalmaz.
 
Nem kell benyújtani azon szervezetek pénzügyi beszámolóit, melyeket nem a Cégbíróság jegyzett be:

alapítványok, sportegyesületek, társasházak, vadász-, vízügyi-, egyéb társaságok, egyesületek, pártok, ügyvédi irodák, egyéni vállalkozók, egyházak és szakszervezetek.
 
A közzétételért a vállalkozás, illetve annak vezetője a felelős. A számviteli törvény előírásainak (részben vagy egészben) nem megfelelő beszámoló közzététele 500 ezer Ft mulasztási bírsággal szankcionálható. Nem megfelelő a beszámoló, ha abban téves adatok szerepelnek, vagy a számviteli törvény által kötelezően elírt tartalom (például a kiegészítő melléklet szöveges részből) hiányzik.
 
Amennyiben a felfüggesztés ideje alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszüntetését a cégbíróságon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink