hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfacsalás miatt ítéltek el két magyart Csehországban

  • MTI

Börtönbüntetésre ítéltek adócsalás miatt hétfőn két magyar állampolgárt Csehországban. Mindketten vashulladékkal üzleteltek, de a törvény által előírt forgalmi adót nem fizették be.

Kemény János Zoltánt (34) hat év és négy hónap, míg Geszler Istvánt (21) öt év szabadságvesztésre ítélte a zlíni regionális bíróság. A vád szerint a két magyar állampolgár nem fizetett forgalmi adót azért a vashulladékért, amelyet egy Kromerízben székelő cseh cégnek adott el. Mindkét férfi elismerte a törvénysértést, s megbánást tanúsított - közölte a bíróság.
   
Pavlína Nesvadbová államügyész szerint Kemény 25,7 millió koronás, míg Geszler mintegy 14,5 millió koronás kárt okozott a cseh államnak. A cseh hatóságok az egyik cég számláján 18 millió koronát találtak, ami lehetővé tette, hogy a magyarok által okozott kárt csökkentsék.
   
A magyarok azzal védekeztek, hogy más személyek utasítására cselekedtek, akiknek a megszerzett pénzt is átadták. A vádlottakat eredetileg tíz éves szabadságvesztés fenyegette.
   
A magyarok azt vallották: azért adták nevüket az üzlethez, mert akkoriban nem volt pénzük.
   
Az államügyész szerint az érintettek kihasználták azt a tényt, hogy a Európai Unió egyes országaiban másképp van szabályozva a forgalmi adó. A vashulladékot állítólag Magyarországon vásárolták adómentesen, majd Csehországban árát forgalmi adóval megemelve adták el. Az árak közti különbség jelentette a spekulánsok nyereségét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink