hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány "adóellenállásra" buzdít

  • MTI

A Facebookon Gyurcsány Ferenc "adóellenállásra" buzdít, azt javasolva: mindenki, akit érint a 98 százalékos különadó, hétfőn adja be adóbevallását, és ne tekintse a különadó alá eső jövedelemnek a végkielégítést, szabadságmegváltást.

A volt miniszterelnök emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken megsemmisítette a 98 százalékos különadó visszamenőleges hatályát, de kimondta: a 2010-es jövedelmekre kivethető az extraadó, ha az Országgyűlés időben módosítja a szükséges adótörvényt. A határozatból ugyanakkor kiderül - folytatja Gyurcsány -, hogy az adóév lezártnak tekinthető, ha az adóalany benyújtja bevallását.
   
A szocialista politikus szerint a különadó érintettjei így, ha nem akarnak fizetni, egy dolgot tehetnek. "Hétvégén kitöltik adóbevallásukat, jóhiszeműen nem tekintik adózás alá eső jövedelemnek a végkielégítést, a szabadságmegváltást. Tehetik, hiszen értesültek az Ab döntéséről. Hétfőn beadják az adóbevallást, ezzel lezárják az adóévet, és az Ab döntése értelmében tőlük további adófizetés nem követelhető" - írja.
   
Ugyanakkor kitér arra, hogy mindez csak akkor igaz, ha az Ab pénteki határozata előbb jelenik meg a Magyar Közlönyben, mint a parlament "legjobb esetben is csak hétfőn meghozható új adótörvénye". Hangsúlyozza, hogy az alkotmánybírósági határozat kihirdetése a kormány kezében van, de annak normál eljárás szerint hétfőn meg kell történnie. "Csak akkor nem, ha a kormány szándékosan késlelteti (...) hogy hétfőn rendkívüli eljárást kérve azonnal törvényt hozzon, hogy a 2010-ben keletkezett jövedelmekre kivethető a különadó. A nemzet mindent aláíró elnöke arra is készen állhat, hogy azonnal aláírja a lóhalálában meghozott törvényt, amelyet előbb hirdetnének ki, mint az Ab határozatát. Kitelik ez tőlük? Ki bizony" - fejtegeti a volt miniszterelnök, megjegyezve: ebben az esetben a kormánynak az adózók kárára trükköznie kellene.
   
Az Ab pénteken a hatálybalépésére visszaható hatállyal semmisítette meg a 98 százalékos különadóról szóló tör­vénynek azt a szabályát, hogy a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.
   
A döntés következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követel­heti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót kérelemre az adóhatóságnak vissza kell térítenie. A megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, így ahhoz, hogy a tavalyi adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotás szükséges.
   
Sereg András, az Ab sajtófőnöke az MTI kérdésére, hogy miért pénteken hozott határozatot a testület, amely rendszerint hétfői, illetve keddi napokon tartja teljes üléseit, elmondta: az Alkotmánybíróság keddi ülésén tárgyalt az ügyről, amikor két alkotmánybíró jelezte, hogy párhuzamos indokolást kíván fűzni a döntéshez, ezért az Ab tagjai a párhuzamos indokolások elkészítését követően, pénteken írták alá a határozatot. Arra a kérdésre, hogy miért nem várta meg a határozat nyilvánosságra hozatalával az Ab a jövő heti teljes ülést, Sereg András úgy felelt: az ügy fontossága és a május végi adóbevallási határidő miatt az Alkotmánybíróság a lehető leghamarabb meg kívánta hozni határozatát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink