hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brit nyugdíjreform: a vesztesekből nyertesek lehetnek

  • adozona.hu

A brit kormány nyugdíjrefomra készül, de a bemutatott tervezet vesztesekre és nyertesekre osztja a nyugdíjasokat - állítja egy elemző intézet.

A Pension Policy Institute (PPI) politikától független, a nyugdíjakkal, nyugellátással foglalkozó szervezet, amely hosszú távon vizsgálja egyes döntések, tervezett változások hatásait. Most a brit kormány tervezett nyugdíjreformjával kapcsolatban fogalmaztak meg néhány megállapítást - írja a Financial Times.

A tervezett nyugdíjreform egyik opciója szerint a jelenlegi komplex rendszert (amely egy állami alapnyugdíj, illetve egy "második" állami pillérből áll) egypilléres rendszer váltaná fel. A javaslat szerint 30 évnyi biztosítással jogosulttá válhatna, a nyugdíjas a fix összegű állami nyugdíj egészét megkapná - a rendszert legkorábban 2015-től lehetne bevezetni.

"Az új rendszer egyszerűbb és átláthatóbb lenne, de nyerteseket és veszteseket eredményezne" - kommentálta a tervezetet a Pension Policy Institute, azt hangsúlyozva, hogy akik további megtakarításokra tudtak volna szert tenni a korábbi rendszerben (például a második pillérben), most rosszabbul járhatnak, ugyanakkor lesznek, akik az új rendszerben magasabb nyugdíjhoz juthatnak, mint a jelenlegiben.

A kormánynak egy másik elképzelése is van, amely felgyorsítaná a reformot. Az első pillérben a britek jelenleg egy fix összegű állami alapnyugdíjat kapnak, a második pillérben azonban a nyugdíjak teljes összegének egy részét már a jövedelmek szintjéhez kötik. A nyugdíjreform egy második lehetséges verziója szerint felgyorsítanák a rendszer jelenleg is zajló átalakításait azért, hogy az alapnyugdíjból és a részben a jövedelemtől függő nyugdíjból minél gyorsabban egyetlen, fix összegre alapuló struktúra jöjjön létre. 

A nyugdíjreformról szóló vita június 24-én zárul.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink