hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társaságiadó-bevallás: mire kell figyelni, hogy ne kelljen több adót fizetni?

  • adozona.hu

Noha a külföldi szervezetek 30 százalékos forrásadó kötelezettsége 2011. január elsejétől megszűnt, az elmúlt évben külföldi társaságok részére kifizetett kamatok, jogdíjak és egyes szolgáltatások ellenértéke után a 2010-es társaságiadó-bevallás benyújtásáig még keletkezhetnek adókötelezettségek. Amennyiben az illetőségi igazolás nincs a vállalat birtokában május 31-ig, fizetheti a forrásadót is a royalty, vagy az anyavállalati kölcsön kamatai után.

A kereskedelmi, valamint egyes termék-előállító szektorokban, a regionális és multinacionális társaságok között is gyakori működési modell, hogy a cégcsoport tagjai a számukra nélkülözhetetlen speciális tudásért, technológiáért cserébe jogdíjat fizetnek az anyavállalatnak - írja a vg.hu. Az sem a valóságtól elrugaszkodott eshetőség, hogy egy fejlesztés finanszírozásához a forrás a cégcsoporton belülről, de külföldről érkezett kölcsön formájában, melyet az adós folyamatosan törleszt. Természetes jelenség, hogy magyar társaságok üzletviteli tanácsadási, reklám, és piac-kutatási vagy üzleti ügynöki szolgáltatásokat vesznek igénybe külföldi partnereiktől.

E kifizetéseket 2011-től ugyan már nem terheli forrásadó, de nem árt odafigyelni a 2010. évi társasági adóbevallásnál ennek kezelésére. A belföldi vállalkozásnak ugyanis meg kell fizetnie a 30 százalékos forrásadót a külföldi személyek, vagy külföldi illetőségű cégek számára 2010-ben kifizetett kamatból, jogdíjból, tanácsadási, vagy ügynöki szolgáltatás ellenértékéből, ha nincs a kettős adóztatás elkerülésére egyezmény a külföldi illetősége szerinti állam és Magyarország között. „Ez a felállás pedig nem ritka a külföldi anyavállalattal rendelkező társaságok körében. A felsorolt tételekre pedig nem csupán a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek során kell figyelemmel lenni, ugyanez a kötelezettség merül fel független cégek felé irányuló kifizetésekhez kapcsolódóan is ”- mutatott rá Hegedüs Sándor az RSM DTM Zrt. adópartnere.

A cikk folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink