hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Húsz százalékkal csökkentenék néhány termék áfáját

  • MTI

Radikális áfa-csökkentést szeretne elérni az alapvető élelmiszerkörben több szakmai szervezet.

A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Terméktanács, továbbá a Magyar Pékszövetség szakértői, illetve vezető tisztségviselői  kedden Budapesten közös sajtótájékoztatón fejtették ki javaslatukat, amely szerint a jövő év elejétől az általuk előállított termékek áfáját 5 százalékos szintre kellene csökkenteni a jelenlegi 25 százalékról.

Ez összhangban van a Vidékfejlesztési Minisztériumban készült szakmai előterjesztéssel, amely ugyancsak 20 százalékpontos mérséklést javasol ebben a termékkörben. 
   
A szakmai szervezetek képviselői úgy vélik, az áfacsökkentés egyértelműen a mező- és élelmiszergazdaság kifehéredéséhez vezetne.  Becslésük szerint jelenleg egy év alatt a költségvetésbe mintegy 100 milliárd forintnyi áfát nem fizetnek be azok, akik az általános forgalmi adó befizetését elkerülik. Ezek a vállalkozások emellett más közterhet sem fizetnek. 

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke azt mondta, hogy a baromfiágazatban a feketegazdaság arányát 25 százalék körülire becsülik. Iczkovits László, a VHT elnökségi tagja tájékoztatása szerint a húságazatban a nyershús tekintetében a feketegazdaság arányát mintegy 40 százalékra teszik a szakemberek, míg a húskészítményeknél ez az arány 20 százalék alatti. A tejágazatban pedig a feketegazdaság aránya 20-25 százalékra becsülhető Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora szerint. A sütőiparban a feketegazdaság aránya mintegy 30 százalék - tette hozzá Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.
   
A szakmai szervezetek szerint az áfa csökkentésével visszaesik az áfa-elkerülés is. Bárány László hozzátette: az áfacsökkentéssel a kormányzat kompenzálhatná azokat a szegényebb rétegeket, akik főleg az alapvető élelmiszerek fogyasztói. Így az adórendszer átalakításának kedvezőtlen hatásait is csökkenteni lehetne - jegyezte meg.  A BTT elnöke nem zárta ki, hogy a már megvalósult mintegy 8 százalékos áremelést a baromfitermékeknél még a nyár elején újabb árnövelési hullám követi majd, mivel jelentős mértékben emelkednek, illetve emelkedtek az önköltséget befolyásoló gabonaárak és energiaköltségek.
   
Az MTI kérdésére felelve Iczkovits László, a VHT elnökségi tagja arról beszélt, hogy szigorú ellenőrzéssel lehetne kivédeni, hogy az áfa-csökkentés hatását kézzelfoghatóan megérezzék a fogyasztók. A szakember úgy vélekedett, a kiskereskedők közötti éles verseny is kikényszerít, hogy az áfa-csökkentés hatása érvényesüljön. Hozzátette, a VHT nem kér további költségvetési forrásokat, de sürgeti, hogy az elfogadott támogatásokat időben fizessék ki. Emellett szorgalmazza, hogy a kormány a magyar termékek versenyképességét a rendelkezésére álló minden eszközzel javítsa.
   
Bakos Erzsébet arról beszélt, hogy - tejegyenértékben - mintegy 500 millió kilogramm import tej áramlik Magyarországra. Ennek 80 százaléka négy országból: Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból származik - tette hozzá. Varga László, a pékszövetség elnöke azt hangoztatta, hogy a sütőiparban működő mintegy 1.060 legális vállalkozás működését lehetetleníti el az egyre növekvő lisztár, pedig a sütőipar mintegy 24.000 embert foglalkoztat.

Jelezte, a kompenzációs béremelést az ágazatban végrehajtották, de a foglalkoztatottak bére így is havi mintegy bruttó 125 ezer forint. A jelenlévők hangoztatták: a magyar mező- és élelmiszergazdaság alapvető érdeke, hogy a magyarországi leggyakrabban vásárolt élelmiszerek áfaszintje közelítsen az unió átlagosan 10 százalékos általános forgalmi adó szintjéhez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink