hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így mennek nyugdíjba a fegyveres szerveknél

  • MTI

Speciális öregségi nyugdíjszabályok vonatkoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira és a Magyar Honvédség hivatásos katonáira. E szerint a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel megállapítható a szolgálati nyugdíja annak, aki legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkezik.

Az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) korábbi tájékoztatása szerint a szolgálati nyugdíj összegét a szolgálati jogviszony megszűnését közvetlenül megelőző 365 nap alatt elért kereset, jövedelem alapján kell kiszámítani.
   
Ettől a nyugdíjszabálytól kivételes esetekben eltérhetnek: például, ha átszervezés miatt nem tudnak megfelelő beosztást biztosítani és az illetőnek 25 év hivatásos szolgálati ideje van, vagy ha egészségi okokból szolgálatra alkalmatlanná válik. Csak ezekben az esetekben mehetnek el a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai és a hivatásos katonák nyugdíjba teljes összegű ellátással 25 év után.
   
Az ONYF adatai szerint a szolgálati nyugdíjban részesülők száma az elmúlt években kis mértékben ugyan, de folyamatosan nőtt, 2010-ben már több mint 42 ezer ember kapott ilyen ellátást.
   
A Honvédszakszervezet korábban úgy nyilatkozott: a szolgálati nyugdíj intézményével kapcsolatosan az utóbbi időben rengeteg téves, esetenként félreértelmezett információ jelent meg.
   
Tájékoztatásuk szerint a mintegy 19 ezer fős honvédségi állomány két részre oszlik: szerződéses és hivatásos katonákra. A szerződéses katonáknak maximum 20 év szolgálat után el kell hagyniuk a pályát, ők leszerelési segélyként kapnak egy nagyobb összeget a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítésére. Ez az állomány jelenleg a katonatársadalomnak csaknem a felét teszi ki, tehát a katonák mintegy 50 százaléka soha nem juthat hozzá kedvezményes szolgálati nyugellátáshoz.
   
Tehát - tette hozzá a szakszervezet - a legtöbb katona alapesetben a leghamarabb 60 évesen mehet nyugdíjba.
   
Aki nem átszervezés, hanem más miatt megy nyugdíjba, az az 52. életévének a betöltéséig kizárólag a nyugdíjának a felét kaphatja meg. "Fele nyugdíjjal pedig gyakorlatilag senki nem vállalja manapság a nyugdíjba menetelt", főleg azóta nem, hogy a nyugdíjasok munkavállalását jogszabályi szinten megszigorították, és maximum a minimálbér másfélszereséig terjedő jövedelmet lehet megszerezni nyugdíj mellett - írták.
   
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke hétfőn jelentette be, hogy április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szövetségei, szakszervezetei.
   
Az elvárásuk az, hogy az állam ne csorbítsa szerzett jogaikat és juttatásaikat. A szolgálati nyugdíjrendszer megváltoztatásáról is készek tárgyalni, de a változtatások álláspontjuk szerint csak az állomány jövőben belépő tagjaira vonatkozhatnak - mondta a szövetség elnöke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink