hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnik a vitatott adóplafon és új vagyonadó rendszer lesz Franciaországban

  • MTI

Francois Fillon francia miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy megszűnik a vitatott adóplafon, és azzal párhuzamosan a nagy vagyonokra jelenleg kivetett adónem, az ISF fizetése alól 300 ezren menetességet kapnak.

Francois Fillon francia miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy megszűnik a vitatott adóplafon, és azzal párhuzamosan a nagy vagyonokra jelenleg kivetett adónem, az ISF fizetése alól 300 ezren menetességet kapnak. Az adóplafon - amelynek értelmében a legnagyobb vagyonnal rendelkező adófizetőktől nem szedhető be adóként az éves jövedelmük felénél magasabb összeg - Nicolas Sarkozy államfő egyik legfőbb adóreformja volt mandátuma kezdetekor. A köztársasági elnök azonban tavaly novemberben maga tett ígéretet arra, hogy a francia és a német adórendszer harmonizálásának keretében 2011 tavaszán megszünteti az ellenzék által bevezetése óta vitatott adóplafont.

A kormányfő közlése szerint ezzel párhuzamosan a nagy vagyonokra jelenleg kivetett adónemet, az ISF-et úgy alakítják át, hogy az alól az a 300 ezer adózó mentességet kapjon, aki az elmúlt tíz évben az ingatlanárak megemelkedése miatt került be a vagyonadót fizetők körébe. Franciaországban az ingatlantulajdon után fizetendő adó is az ISF kategóriájába tartozik, amelyet mintegy 600 ezer háztartás fizet. Ebből mintegy évi 4 milliárd euró folyt be eddig az államkasszába. Az adóplafon eltörlésével Sarkozy gazdaságpolitikájának gyakorlatilag egyik legfőbb eleméről mondott le: 2007-es elnökké választásakor ugyanis a munka értékének megerősítését tűzte ki célul, amelynek részenként az adóplafonnal azt szerette volna elérni, hogy a potenciális francia nagybefektetők ne vigyék ki az országból a tőkéjüket, illetve ezentúl ne külföldön, hanem Franciaországban adózzanak. Az ellenzék és a sajtó egy jelentős része viszont évek óta úgy tekintette, hogy az adóplafon annak a szimbóluma, hogy a francia elnök gazdaságpolitikája elsősorban a leggazdagabbaknak kedvez. A kormányfő a pénzügyminisztérium egyik konferenciáján tartott beszédében ugyanakkor kizárta, hogy a személyi jövedelemadóban a legmagasabb, 41 százalékos adókulcson felül újabb sávot vezessen be a kormányzat a magas jövedelemmel rendelkezők számára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink