hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nők 40 év szolgálati ideje: hány gyermekneveléssel töltött év számít bele?

  • adozona.hu

Nyugdíjba szeretne vonulni olvasónk 40 év jogosultsági ideje alapján, de vitába keveredett a nyugdíjfolyósítóval. Kérdésére Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

A 40 éves jogviszony alapján járó nyugdíj időm megállapítása körül folyik a vita a nyugdíjfolyósítóval. 1970 október 15-től államközi szerződés alapján az NDK-ban dolgoztam, itthon nem volt munkahelyem, mert a kiutazás előtt kiléptem. A fiam 1972 novemberben született meg még Magyarországon. Az NDK-beli munkaviszonyomat felmondtam és megszűnt 1973 február 19-én, ettől az időponttól kezdve én itthon gyes-en voltam kb. november 1-ig, akkor elhelyezkedtem.

A nyugdíjfolyósító álláspontja szerint a gyes ideje nem vehető figyelembe a jogosultsági idő megállapításánál, mert nem volt munkaviszonyom. Az intézet honlapjáról én ezt töltöttem le: „Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő."

Lehet-e ezzel kezdeni valamit? Biztosan nagyon kevesen kerültek ilyen helyzetbe mint én, mert általában volt itthon munkahelye mindenkinek. De én abból indulnék ki, hogy ez a felmondás a német cégnél szükségből történt, mivel a további foglalkoztatásunkat nem tudták/kívánták megoldani. Itthon meg ugyanazok a jogok illettek meg, mintha itthoni munkahelyem lett volna.

Ha jogos a kérésem, mire hivatkozzam a hivatali eljárásban, illetve hogyan tudom ezt érvényesíteni?

A nők számára - életkortól függetlenül - igénybe vehető öregségi teljes nyugdíj feltétele főszabályként, hogy a keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idő elérje a 32 évet, a gyermekneveléssel összefüggő időszakok (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermeggondozási segély, stb.) beszámítható időtartama legfeljebb 8 év lehet, a meghatározott legalább 40 év jogosultsági időböl.

A konkrét válaszadáshoz szükséges lenne annak ismerete, hogy Ön hány év keresőtevékenységgel járó jogviszonnyal, illetve hány év gyermekneveléssel összefüggő idővel (terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási dij, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, ápolási dij ideje ) rendelkezik - ugyanis a gyermekgondozási segély folyósítás időtartama jogviszonytól függetlenül jogvesztő időnek minősülhet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink