hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet a tudta nélkül elbocsátott kismama?

  • adozona.hu

Beteg gyermekével gyesen lévő munkavállalót bocsátott el a munkaadó minden értesítés és indoklás nélkül. Milyen jogai vannak, s mit tehet a gyesen lévő alkalmazott?

Lakóhelyemen egy helyi vállalkozónál dolgoztam határozatlan idejű munkaszerződéssel. Innen mentem gyedre illetve gyesre. A gyes 2010. január 4-én járt volna le, mivel azonban kislányom tartósan beteg, a gyest először 2011. január 4-ig, majd pedig további egy évvel, 2012. január 4-ig orvosi javaslatra meghosszabbították. Igaz, ezt nem jeleztem a munkáltatóm felé, de a munkáltatómtól sem kaptam semmiféle értesítést, hogy megszüntette a munkaviszonyomat. Most, amikor a családi adókedvezménnyel kapcsolatos papírokat bevittem hozzá, közölte, hogy ő már nem a munkáltatóm, mert megszűnt a munkaviszonyom. Megteheti-e ezt?

A Munka törvénykönyve (90. § (1) bekezdés e) pontja) értelmében rendes felmondással a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt, a gyermek ápolása, illetve gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság ideje alatt.

A jogszabály (138. § (5) bekezdése) azt is kimondja, hogy ha a munkavállaló gyermekét otthonában gondozza, akkor a gyermek 10 éves koráig a gyes folyósítása mellett fizetés nélküli szabadságra jogosult. Ön tehát a megadott információk szerint felmondási védelem alatt áll jelenleg is. A felmondást egyébként minden esetben írásban, indokolással ellátva köteles a munkáltató Önnek személyesen átadni, vagy postai úton megküldeni. Jogszerűen tehát nem tehet olyat, hogy minden előzmény nélkül közli, már nem áll fenn a munkaviszony, azonban erről Önt nem tájékoztatta. Mindenképpen javaslom, hogy forduljon ügyvédhez a helyzet mielőbbi tisztázása érdekében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink