hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyit és hol adóznak a multik, s ki jár jól?

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Kezd kiéleződni a vita a válságadókról, vagyis a multinacionális cégek magyarországi adózásáról. Az éves jelentések és a beszámolók nyilvánossága alapján bárki tájékozódhat egy cég működéséről. Ez a cikk is a nyilvánosan fellehető információk alapján foglalkozik egy – a válságadóval érintett - cég 2010. évi magyarországi adózásával.

A TESCO Group Plc. jó évet zárt a 2010. február 28-án zárult pénzügyi évével. A társaság honlapján lévő éves jelentés szerint Magyarországon 1 698 millió font (GBP) volt a bevétele, 176 üzlettel rendelkezett és 20 079 munkavállalót foglalkoztatott.

Mint azt az éves jelentésükben írják, a magyarországi üzletláncunk továbbra is jól teljesít – az értékesítésünk szintje változatlan maradt a gazdaság gyengülése ellenére is, miközben a munkanélküliségi ráta több mint 25 százalékkal, illetve az áfa 5 százalékkal nőtt. „Továbbra is folytatjuk stratégiánk megvalósítását, és befektetünk vevőink bevásárló-körútjába, mely az előző évben hozzásegített minket a piaci részesedésünk növekedéséhez, megerősítve ezzel piacvezető pozíciónkat.”

A TESCO Group Plc. – vagyis a teljes cégcsoport - a 2010-es pénzügyi évben 3 176 millió GBP adózás előtti eredményt ért el, és a 840 millió GBP adót számolt el eredmény-kimutatásában. Az adó mértéke tehát 26,4 százaléknak felel meg.

A magyarországi TESCO éves beszámolója szerint a nettó árbevétel 573,3 milliárd forint volt, s további 9,2 milliárd forint egyéb bevételt is realizált, vagyis összesen 582,5 milliárd forint. A társaság adózás előtti nyeresége 9,9 milliárd forint volt, mely alapján összesen 162 millió forint társasági adót és különadót fizetett Magyarországon. A társasági adó és különadó mértéke 1,6 százalék adószintnek felel meg.

Hogyan lehet ilyen alacsony szintű adót fizetni jövedelmező gazdálkodás mellett? Ennek több oka lehetséges. Egyik, a cég adózásában talán a legfontosabb, hogy egy svájci fiókteleppel rendelkezik, mely a 2010–es pénzügyi évben 7 410 millió forint nyereséget ért el, és külföldön 133 millió forint adót fizetett. Ennek következtében az adóalap csökkenthető volt a svájci fióktelep miatt 7,4 milliárd forinttal. Egy mások nyilvánvaló oka az adóalap csökkentésnek egy 3,1 milliárd forint összegű költségként a tárgyévre elhatárolt royalty (jogdíj), mely több mint 600 millió forint adómegtakarítást eredményezett.

Valójában a TESCO a magyar adóhatóság részére csak 57 millió forint társasági adót és 105 millió forint különadót fizetett, ez olvasható ki a 2010. február 28-án lezárt pénzügyi évéről készült nyilvános beszámolójából..
 
Összességében éles ellentmondásban vannak a Group szintű – vagyis a teljes cégcsoportot érintő - adózási adatok és a magyarországi társaság adatai. Svájcot a Group éves jelentése meg sem említi, mint a TESCO gazdasági jelenlétének színhelyét, s a royalty szó sem található meg az éves jelentésben. A 26,4 százalék és az 1,6 százalék közötti különbséget nem különösebben érdemes magyarázni. (A Svájcban fizetett adó is figyelembe véve az összes adóterhelés 3 százalék.)

A jövedelemadó egy elosztási kategória az állam és a vállalkozás között. A magyar költségvetés bevétele minimális volt, ugyanakkor két szereplő: a TESCO és a svájci állam járt jól.

A TESCO nyereséges gazdálkodása ellenére annyi társasági adót fizetett Magyarországon, amennyit 20-25 jobban kereső egyéni vállalkozó volt kénytelen fizetni. Pedig a gazdasági és társadalmi súlya egy piacvezető szerepre törő vállalkozásnak lényegesen nagyobb, mint néhány egyéni vállalkozásnak.

A válságadóról, annak mértékéről és várható hatásáról lehet vitatkozni. Azt viszont be kell látniuk a válságadóval érintett cégeknek, hogy Magyarországon ugyanolyan elvárások szerint kell működniük, mint az anyaországban, beleértve az adózást is.

Nem feltételezhető, hogy a TESCO Globál Áruházak Zrt. megsértette volna az adójogszabályokat Magyarországon. E cikk célja a figyelemfelhívás, hogy egy blue chip (vagyis a vezető tőzsdei cégek közé tartozó) céggel szemben mások az elvárások, annak társadalmi és gazdasági súlya miatt.

Béres Molnár Gergely
könyvvizsgáló, adószakértő

Adatok forrása:
- TESCO PLC. Annual Report 2010,
www. tescoplc.com
- TESCO-Globál Zrt. éves beszámló, http://www.e-beszamolo.kim.gov.hu/

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink