hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi adókedvezmény: kinek mi jár?

  • adozona.hu

A családi adókedvezmény közel hatszázere szülőt érint Magyarországon. A szabályozás gyakorlati alkalmazása azonban számos kérdést vet fel.

A családi adókevdezmény kapcsán mind az Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), mind a kormány arra figyelmeztet, hogy az érintettek mielőbb adják le az érvényesítéshez szükséges nyilatkozatokat.

Bár a szabályozás számos részlete ismert már, így is folyamatosan merülnek fel kérdések a gyermekek számával, munkavállalásával, korával, a szülők házastársi, élettársi viszonyával kapcsolatban. Az Adózóna is foglalkozott már a kérdéssel, s a NAV honlapján is közöltek praktikus információkat (a nyilatkozatok letöltéséről itt olvashat) a családi adókedvezménnyel kapcsolatban. A kérdés-válasz formában adott hivatali válaszokat olvashatja alább.

Számoljon itt!
Kalkulálja ki, mennyi marad Önnek, kattintson az Adózóna családi bérkalkulátoráért ide!

Jogosult-e családi kedvezmény igénybevételére az elvált szülő, aki a gyermek(ek) után gyermektartás fizetésére kötelezett?

Az elvált szülő, aki a háztartásában nem nevel gyermeket, családi pótlékra nem jogosult, függetlenül attól, hogy gyermek után tartásdíj fizetésére kötelezett, ezért családi kedvezményt nem érvényesíthet.

Milyen összegben tudja érvényesíteni a családi kedvezményt 2011. január 1-jétől az a család, amely két kiskorú gyermeket és egy felsőfokú tanintézetben nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermeket nevel a háztartásában? Hogyan változik a családi kedvezmény, ha a felsőfokú oktatásban részesülő munkát vállal?

 Ilyen esetben a kedvezményezett eltartottak száma 2 fő (2 családi pótlékra jogosult gyermek), az eltartottak száma 3 fő, mivel a felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek beszámít a családi pótlék összegének megállapításánál, de nem minősül kedvezményezett eltartottnak. Tehát 2-szer 206 250 forint családi kedvezményre jogosult a család.

 Amennyiben a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek rendszeres jövedelemmel rendelkezik, és a családi pótlék összegének megállapításánál nem vehető figyelembe, úgy nem minősül eltartottnak, a családi kedvezmény ebben az esetben 2 eltartott után 2-szer 62 500 forint.

(Fentiek esetén a jövedelem: az a személyi jövedelemadóról szóló törvényben adóköteles jövedelemként meghatározott - belföldről vagy külföldről származó - vagyoni érték, bevétel, amelynek havi összege meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét.

Rendszeres jövedelem: a legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelem. 


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink