hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magán-nyugdíjpénztárak: az Ab januárban biztosan nem dönt

  • MTI

Az eddigi gyakorlat alapján január végéig várhatóan nem születik döntés a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében az Alkotmánybíróságon (Ab) - tudta meg a Magyar Nemzet.

A napilap ismertetése szerint a testület e heti ülésén egyelőre csak a soron kívüli tárgyalás ügye kerülhet szóba, határozathozatal legkorábban február végén, március elején lehet.
   
Sereg Andrást, az Alkotmánybíróság szóvivőjét azután kereste meg a napilap, hogy a Vasárnapi Hírek azt írta, "elképzelhető, hogy soron kívül hoz döntést az Alkotmánybíróság a médiatörvényről és a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításáról."
   
Sereg András a Magyar Nemzetnek azt mondta, szinte kizárt, hogy január végéig döntés szülessen a magánnyugdíjpénztárakat érintő beadványokkal kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években, a társadalmi közérdek szempontjából kiemelkedő ügyekben már volt példa soron kívüli tárgyalásra, de a legrövidebb ügymenet így is másfél-két hónap volt.
   
A szóvivő közölte, hogy az érintett beadványok úgynevezett "indítványelemzőknél" vannak. A lap megtudta azt is, hogy a testület e heti ülésén kizárólag a magán-nyugdíjpénztári ügyek soron kívüli tárgyalásának kérdése lehet napirenden, a médiatörvényt érintő beadványok sürgőssége "szóba sem került eddig".

Eddig nyolcezren jelezték: maradnának

A több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból csütörtök estig 8 353 jelezte, hogy magánkasszájánál szeretne maradni. A maradni szándékozóknak 2011. január 31-ig van lehetőségük ennek kinyilatkoztatására; aki nem tesz nyilatkozatot, annak a magán-nyugdíjpénztári tagsága 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik.

Forrás: Végel Dániel

A nyilatkozatot kizárólag személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lehet megtenni, bemutatva a személyazonosító igazolványt és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (esetleg útlevelet vagy kártyaformátumú vezetői engedélyt), továbbá a TAJ-kártyát.
   
Ha valaki akadályozott a személyes nyilatkozattételben (testi fogyatékosság vagy egyéb egészségi ok miatt, illetve a személyi szabadságát korlátozó büntetés vagy intézkedés hatálya alatt áll), kérésére a lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság munkatársai felkeresik, amit az érintett magán-nyugdíjpénztári tag legkésőbb 2011. január 21-ig írásban kérhet. A járóképtelenséget házi orvosi vagy szakorvosi igazolással kell bizonyítani, amelyet a "Kérelem" nyomtatványhoz mellékelni kell.
   
A tartósan külföldön dolgozó vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat, aminek során a külföldi tartózkodás jogcímét igazolni kell.
   
Ha a helyszíni nyilatkozattételre jogosult, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártag nyilatkozatát 2011. január 31-ig rajta kívül álló okból nem tudta megtenni, legfeljebb 2011. február 28-ig - a nyilatkozat pótlásával egyidejűleg - igazolási kérelmet nyújthat be.
   
Az a magán-nyugdíjpénztári tag, akinek részére 2011. február 1-jét megelőzően az őt ténylegesen megillető ellátás 75 százalékának megfelelő mértékű társadalombiztosítási - vagy azzal egy tekintet alá eső - nyugellátást állapítottak meg, 2011. január 31-ig kérheti nyugellátása összegének módosítását. A kérelmet ahhoz a magánnyugdíjpénztárhoz kell benyújtani, amelytől a nyugdíjas nyugdíjszolgáltatásban részesült, vagy amelynek tagja. A kérelem elfogadásáról - illetőleg a törvényi feltételek hiányában annak elutasításáról - a magánnyugdíjpénztár dönt.
   
Amennyiben a kérelmező már részesült magán-nyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatásban, az igénybe vett szolgáltatást köteles a módosítási kérelem benyújtásától számított 60 napon belül a magánnyugdíjpénztár részére visszafizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink