hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Töltse le a nyilatkozatokat: családi kedvezmény, adójóváírás

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelentek az adóelőleg-nyilatkozatok javasolt mintái – tudatta a hivatal közleményébem.

Ezeket a nyilatkozatokat annak kell kitöltenie, és a munkáltatónak átadnia, aki az adóelőleg megállapítása során

• a családi kedvezményt,
• az adójóváírást, vagy
• a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt
igénybe kívánja venni. (A nyilatkozatok letöltéséért kattintson ide, a családi adókedvezményeről szóló cikkünkért pedig ide!)

A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása során, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2012 első felében érvényesítheti.

Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem teszi meg a családi kedvezményről és az adójóváírásról szóló adóelőleg nyilatkozatokat, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak – olvasható a NAV közleményében.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

Ugyancsak megjelent a költségelszámolással kapcsolatos adóelőleg-nyilatkozat javasolt mintája is - tudatta a NAV.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink