hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Clinton támogatásáról biztosította Obamát az adóügyi kompromisszum ügyében

  • MTI

Bill Clinton volt amerikai elnök pénteken a washingtoni Fehér Házban támogatásáról biztosította azt az adóügyi kompromisszumot, amelyet Barack Obama elnök kötött a republikánus szenátorokkal, s erre szólította fel a kompromisszum ellen fellázadt demokrata képviselőket is.

Clinton, aki a bejelentés előtt hosszasan tanácskozott Obamával, hangsúlyozta: rendkívül fontos lenne, ha a szenátus még az év vége előtt ratifikálná az Oroszországgal a nukleáris hadászati támadófegyverek csökkentésérő megkötött új START-szerződést.
   
A képviselőház demokrata képviselői csütörtökön fellázadtak az elnök és a republikánus szenátorok közötti kompromisszum miatt, mondván, hogy az fölöslegesen jutalmazza a leggazdagabbakat. A republikánusok egyébként  a Bush-kormány alatt bevezetett adókönnyítések meghosszabbítását szabták feltételül minden további törvény elfogadásául a lejáró mandátumú kongresszusnak az év végig tartó, úgynevezett "béna kacsa" időszakában.
   
Obama belement, hogy korábbi ellenkezése ellenére az évi 250 ezer dollárnál magasabb jövedelmű, gazdag családok esetében is elfogadja az adókedvezmények meghosszabbítását, a republikánusok viszont beleegyeztek, hogy meghosszabbítják a munkanélküli segélyek kifizetését, s a munkáltatói adókedvezményeket is. Elemzők szerint a kompromisszum végeredményben egy olyan gazdasági ösztönző csomag, amelyet Obamának egyéb módon nem sikerült volna letuszkolnia ellenzékének torkán.
   
"Véleményem szerint ez egy jó törvény és remélem, hogy demokrata párttársaim támogatják majd" - mondta Clinton, aki egyetértett azzal, hogy a kompromisszum ösztönzőleg hathat az amerikai gazdaságra.
   
Obama egyébként azért is fordult tanácsért és támogatásért Clintonhoz, mert elődje szintén nagy vereséget szenvedett a félidős választásokon - 1994-ben a demokraták nemcsak a képviselőházban, de a szenátusban is kisebbségbe szorultak -, ám két év múlva mégis sikerült megnyernie az elnökválasztást.
   
Clinton a vereség után a politikai centrum felé mozdult el, s most  a jelek szerint Obama követni kívánja példáját a 2012-es elnökválasztásig hátralévő időben. A mintául választott volt demokrata elnök a "háromszögezésnek" elnevezett taktikát folytatta, amelynek keretében népszerű ügyekben hajlandó volt együttműködni a törvényhozásban többségben lévő ellenzékkel, akár saját pártja tiltakozásának dacára is. Obamának az adóügyi kompromisszum kérdésében tanúsított magatartását sokan máris a clintoni taktika követéseként értékelik.
   
Obama és Clintonék között erősen megromlott a viszony, amikor 2008-ban a jelenlegi külügyminiszter asszony, Hillary Clinton a demokrata párton belül a jelenlegi államfő elsőszámú riválisa volt a hivatalos elnökjelöltségért vívott küzdelemben. Az akkor szerzett sebek azóta begyógyultak, s nem számít kivételes esetnek, hogy a Clinton-házaspár vacsoravendég a Fehér Házban.   
   
Obama a múlt hónapban egy másik demokrata párti elődjével, Jimmy Carterrel folytatott eszmecserét, a minap pedig felhívta az idősebbik Bush elnököt, akit Szabadság Érdeméremmel tüntetett ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink