hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Réthelyi: a nők erőfeszítéseit akarja elismerni a kormány

  • MTI

A kormány a nők, édesanyák erőfeszítéseit és kettős helytállását kívánja elismerni azzal a példa nélküli kedvezménnyel, hogy korhatár nélkül nyugdíjba mehetnek azok, akik negyven évig járulékfizetői voltak a nyugdíjrendszernek - mondta a nemzeti erőforrás miniszter az erről szóló törvényjavaslat expozéjában kedden a parlamentben.

Réthelyi Miklós közölte, a törvényjavaslat célja az is, hogy erősítse a generációk közötti együttműködést, mivel az elmúlt nyolc év rossz kormányzása szembe fordította egymással a társadalom csoportjait, a fiatal korosztályokat az idősekkel, a gyermekeseket a gyermektelenekkel és szétzilálta a családokat. Úgy látja: minden ember számára alapvető érték kell, hogy legyen a család. Ennek erősítésére, a gyermekvállalás támogatására már eddig is több lépést tett a kormány - emlékeztetett az expozéban.
   
A miniszter elmondta: legalább 32 év munkaviszonyt is elegendő igazolni, ha a negyven évhez hiányzó időben az igénylő gyermeknevelés miatt volt távol a munkától, de a gyermektelen nőket is megilleti a negyven év munka utáni nyugdíjazás. Felidézte, félreértésre is okot adott, hogy sokan kifogásolták: a tanulmányi idők kiesnek a beszámítható időből.
   
Réthelyi Miklós leszögezte: a szolgálati idő számítási szabályok nem változtak, továbbra is figyelembe kell venni a szakmunkástanuló időt, a felsőoktatás nappali tagozatán 1998 előtt folytatott tanulmányok idejét, az ápolási díj, valamint a munkanélküli ellátás idejét.
   
Kitért arra: a bevezetendő új kedvezménnyel - a nyugdíjkorhatár elérésekor megállapított ellátásokhoz viszonyítva - akár hat-tíz évvel hosszabb nyugdíjfolyósítási idő keletkezik. Hangsúlyozta: ezt járulékfizetéssel kell megalapozni, ezért nem vehetők figyelembe a jogosultságnál a járulékfizetéssel nem fedezett, illetve a kedvezményes járulékfizetéssel teljesített idő. Előbbire a felsőoktatásban eltöltött, utóbbira a szakmunkástanuló időt hozta fel példaként. A gyermekneveléssel eltöltött időre viszont járulékfizetés nélkül is vonatkozik a jogosultság. Kiemelte: a nyugdíj összegének a kiszámításánál természetesen minden szolgálati időt el kell ismerni.
   
A miniszter úgy látja, az új kedvezmény jelentőségét fokozza, hogy aki ennek igénybe vételével megy nyugdíjba, a megállapított nyugellátását csökkentés nélkül, teljes összegben megkapja.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy azok vehetik igénybe ezt a lehetőséget, akik a nyugdíjba vonulással megszüntetik a munkaviszonyukat. A nyugdíj folyósítását szüneteltetik, ha valakinek egy éven belül a minimálbér tizennyolcszorosát meghaladó jövedelme van.
   
Réthelyi Miklós fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az öregségi nyugdíj jogosultsági feltétele nem változik, ahogy a korhatár előtti nyugdíjazásé sem. A törvényjavaslat elfogadása után szélesebb választási lehetősége lesz a nyugdíj előtt álló nőknek, akik eldönthetik, hogy melyik kedvezményt veszik igénybe  - mutatott rá.
   
Az expozéban beszámolt arról: a nők nyugdíjkedvezménye elősegíti az érintettek további családi szerepvállalását és ezáltal javulnak a gyermekeik, a fiatal gyermekes anyák munkaerő-piaci részvételének feltételei. Hozzátette: a változás eredményeként lehetővé válik az idősebb szülők családon belüli ápolása is.
   
A törvényjavaslat tartalmazza továbbá a nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartólapos adatszolgáltatási kötelezettség meghosszabbítását és kedvezőbb lehet a nyugdíj mellett munkát vállalók számára befizetett nyugdíjjárulékuk ellenében járó nyugdíjemelés megállapításának szabályozása. Jelenleg ezt csak akkor kaphatják meg, ha legalább 365 napon át fizetik a járulékot, a jövőben ezt minden évben el kellene számolni, a ledolgozott napok számától függetlenül és ezeket visszamenőleg is elismerik.
   
A miniszter közölte azt is: megszűnne az a korlát, amely szerint a szolgálati idő megállapítását legfeljebb tíz évvel a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lehet kérni.
   
Az indítvány - mint mondta - alapvetően a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását tartalmazza, de a biztosítottak számára kedvező változást javasol a rehabilitációs járadékról szóló törvényben is. A rehabilitációs járadékról szóló törvényt úgy módosítanák, hogy egyszerűbbé válna ennek kiszámítása, és a rehabilitációs programban 2008 óta részt vevők számára egy évvel meghosszabbítanák a folyósítás időtartamát.
   
Réthelyi Miklós jelezte, a törvényjavaslat visszaállítaná azt a korábbi állapotot, hogy az egészségkárosodott ember a nyugdíjkorhatárt megelőzően tíz évvel akkor is választhassa a rokkantsági nyugdíjat, ha rehabilitálhatónak minősítették.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink