hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan szeretnének adózni a svájciak?

  • MTI

Kiáltó jövedelmi különbségeket látnak Svájcban azok, akik népszavazáson emelnék a gazdagok terheit, és visszaállítanák az örökösödési adót - írja a HVG.

„Ez a sarc elfogadhatatlan, Svájc szocialistává válik” – füstölgött a SonntagsZeitung című zürichi lapnak a felvonógyáros milliárdos, Alfred Schindler. Mérgét az váltotta ki, hogy november 28-án a svájciak népszavazáson döntenek arról, fizessenek-e az ország mind a 26 kantonjában azonos minimáladót a gazdagok. A Schindler szerint húsba vágó taksa 22 százalékos adó lenne a 250 ezer svájci frank fölötti éves jövedelmekre és 0,5 százalék a kétmillió frankot meghaladó vagyonra. A közvélemény-kutatások az igennel szavazni akarók kis többségét mutatják, de még csak most pörgött fel az elutasításra biztató, üzleti csoportok finanszírozta hirdetési kampány.

Ezzel véget érne a tartományok közötti ádáz adóverseny, amellyel a kantonok a gazdagok megnyerése érdekében egymás alá ígérnek az adókulcsokkal. Ha a népszavazás sikerrel jár, akkor a szociáldemokraták és az evangélikus néppártiak jövőre újabb referendumot kezdeményeznek az örökösödési adó visszaállítására.

Földvári Zsuzsa Fizessenek a gazdagok című cikkét olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/47)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink