hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A gazdagok mellett csak kevés nagycsaládos jár jól a 2011-es adócsomaggal

  • lapszemle

Amit most látunk, az adóátrendezés, nem adócsökkentés. Hasznát elsősorban a gazdagok, közülük is a kevés sokgyermekes látja majd, írja a Hírszerző

Óriási befektetési boomra, látványosan megugró növekedésre, magasabb foglalkoztatásra, vagy érdemben növekvő adóbevételekre nem számíthatunk általa és lényegesen több magyar sem fog születni - hivatkozik a Hírszerző, a Budapest Intézet kutatóinak megállapításaira. Az Orbán-kormány a jobbulás igen csekély reményében tesz fel mindent egy dokumentálatlan, kockázatos, jelentős mellékhatásokkal járó, hosszú időre minden újabb próbálkozást lehetetlenné tevő terápiára, aminek több lehet a kára, mint a haszna - jelent meg a Budapest Intézet két kutatója posztjában az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének féhivatalos blogján.

Scharle Ágota és Váradi Balázs úgy látja, az szja-csökkentés nem fenntartható, a durva ágazati sarcoknak pedig elriasztó hatásuk lehet. A kormány azon várakozását pedig, mely szerint a pénzhez jutott gazdagok megugró fogyasztása tartósan megemeli a gazdasági növekedést, érdemes kiegészíteni azzal a ténnyel, hogy a magyar fogyasztás jelentős része import. (A szerzők részletesebb elemzését, melyben az adórendszer hatékonyságának növelését taglalják innen töltheti le, pdf) A radikális adócsökkentést jövőre és 2012-re még megfinanszírozzák az extraadókból és a magánnyugdíjpénztárakból származó plusz bevételek (az Adózóna számításai szerint az adócsökkentés akár a pénztárakban felhalmozott vagyon felét is elviheti), azt követően viszont nagyon könnyen elszállhat a költségvetési hiány. Ugyanis, ha az adóváltozások, vagy egy jelentős állami kiadáscsökkentés, esetleg a külpiaci konjunktúra folytán nem indul be egy eddig példátlan mértékű gazdasági növekedés, 2013-tól óriási hiány jelenhet meg a büdzsében. Azt pedig egyelőre nem tudni, hogy az összesen 2800 milliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyon mekkora részét sikerül visszaterelni a költségvetésbe, és ennek mekkora részét lehet majd a költségvetés bevételeként felélni.

A cikk folytatódik a Hírszerzőn.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink