hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az szja és magánnyugdíj-pénztárak: mit, miből, hogyan?

  • HVG

Az ellenzékben még 14. havi nyugdíjat ígérő Fidesz kormányra kerülve éppen 14 havi tagdíjat vesz ki a nyugdíjaséveikre magánpénztárakban megtakarítók zsebéből. Ebből és profittermelő ágazatokra kivetett válságadóból finanszírozza az elsősorban a felső középosztályt preferáló adócsökkentést.

Gátszakadás után pillérbontás: az Orbán-kormány egy villámtámadással rombolni kezdte a nyugdíjrendszer második pilléreként emlegetett magánnyugdíjpénztárakat. Holott a Nemzeti együttműködés programjában az áll: „Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.” A kormány ugyanis benyújtotta, s a parlament a hét elején várhatóan már meg is szavazza azt a törvénymódosítási javaslatot, amely novembertől 14 hónapra felfüggesztené a magán-nyugdíjpénztári tagok által befizetett tagdíjak továbbutalását az egyéni számláikra. A tagok keresetéből levont 8 százalékos járulék így az állami nyugdíj-biztosítási alapba kerül. Az intézkedést az idei 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél miatti kényszerrel indokolták. A büdzsé bevételeihez így a 3 millió pénztártag 14 hónapon át átlagosan havi 10 ezer forinttal járul hozzá, amiből a költségvetés összesen 420 milliárd forinthoz jut 2011 végéig.

Nem lehet tudni, adó, járulék, vagy az államnak kötelezően nyújtandó kölcsön-e a tagdíjak elvonása? – fogalmazta meg kételyeit a döntéssel kapcsolatban Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke. „Rövid távú fiskális érdek miatt a tagok időskori biztonságát teszi kockára a kormány” – állapította meg a kasszákat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség, Kozek András elnökségi tag pedig einstandnak titulálta a majdani nyugellátás fedezetére fizetett tagdíj elvonását.

A kegyelemdöfést azonban a múlt héten kapták meg a kasszák. Kiderült, hogy azok a tagok, akik kitartanak pénztáruk mellett, legfeljebb reménykedhetnek valamiféle kompenzálásban, viszont azokat, akik a fejlemények hatására visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, Orbán Viktor miniszterelnök ígérete szerint nem éri veszteség. Arra is számítani lehet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfői parlamenti hozzászólása nyomán, hogy 2011. január 1-jétől eltörlik a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát, az a kasszatag pedig, aki eddig saját döntése nyomán tagdíj-kiegészítésként többletet fizetett be az egyéni számlájára, visszalépéskor ezt készpénzben megkapja.

A teljes cikket, a fontosabb adó- és járulékváltozások összefoglalóját, s a környező országok nyugdíjrendszereiről szóló írást olvassa el a HVG-ben ((2010/42.)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink