hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megsarcolják a benzinkutakat és az autókereskedőket is

  • adozona.hu

Köztudott volt, hogy a bolti kiskereskedelmi tevékenységet, a távközlési tevékenységet folytatók és az energiaellátók azok, akiket az extra adó megfizetésére köteleznek. A meglepetést inkább az jelenti, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokon túl – amelyekről eddig szóltak a hírek – érintett lesz a többi kiskereskedő, ideértve a gépjármű-üzemanyag-kiskereskedőket és a gépjármű-nagykereskedőket is. Az új adó vonatkozni fog a teljes távközlési szektorra, továbbá a Robin Hood adó által már eddig is érintett vállalkozásokra is.

Az adó alapja mindhárom szektor esetében az e tevékenységből származó számviteli törvényben meghatározott nettó árbevétel, azzal a kitétellel, hogy a kapcsolt vállalkozások árbevételét összesítve kell figyelembe venni, amikor a jogalkotó sávosan progresszív adót határoz meg. Ezzel a rendelkezéssel kívánta a beterjesztő megakadályozni, hogy adóelőnyök elérése céljából az egyes vállalkozások üzlethálózatukat feldarabolják - mondta Hegedűs Sándor, az RSMDTM adótanácsadó cég adópartnere.

Az adósávok meghatározása során a javaslat a bolti kiskereskedők esetén az eddig ismert háromhoz képest négy sávot definiál: 500 millió forintig 0 százalék, az 500 millió forint és 30 milliárd forint közötti részre 0,1 százalék, a 30 milliárd és 100 milliárd forint közötti sávban 0,4 százalék, míg az afölötti rész után 2,5 százalék.

A cikk itt folytatódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink