hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tevékenységre jellemző kereset: mi vele a gond?

  • HVG

Utolsó reményként adótanácsadók és érdekképviseletek a kormányfőtől kérik, hogy törölje el a főállású vállalkozók adó- és járulékalapjára vonatkozó szabályokat.

Nemcsak a „célszemélyek”, hanem könyvelők és adótanácsadók is végig bíztak abban, hogy az Alkotmánybíróság (AB) elmeszeli azt az idén január 1-jétől bevezetett előírást, hogy a főállású egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozások főállású tagjainak tevékenységük szokásos piaci értéke után kell személyi jövedelemadót és a tevékenységre jellemző kereset után társadalombiztosítási járulékot fizetniük. A két fogalomnak csak a neve különböző, matematikai definíciója ugyanaz.

Az új adó- és járulékalap ellen alkotmánybírósági beadvánnyal is ágálók többek között arra hivatkoztak: a jogalkotó túl tágan és nem elég egzakt módon határozta meg a piaci díjazás fogalmát, és ezzel jogbizonytalanságot teremt. Azt pedig a vállalkozói szabadság megsértésének tartják, hogy az új szabály miatt a törvényhozás, nem pedig a vállalkozó dönti el, hogy pénzét bérként vagy osztalékként veszi-e ki. Ha ugyanis valaki úgy akar osztalékot kivenni, hogy a piaci díjnál kevesebbet számol el vállalkozói kivétként vagy személyes közreműködői díjként, akkor az osztalékot (vagy annak egy részét) ugyanúgy szja, 27 százalékos tb-járulék és 17 százalékos egyéni járulék terheli, mintha bérként fizetné ki.

Molnár Patrícia Megtorpedóznák című cikkének folytatását olvassa el a legfrissebb HVG-ben (2010/39)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink