hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli forgalmi adó Rómában

  • MTI

Az olasz főváros pénzügyi helyzetének megszilárdítása érdekében rendkívüli idegenforgalmi adót vezetnek be Rómában.

Az adót a szállodákban, panziókban, kempingekben és egyéb szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után kell megfizetni, a tervek szerint jövő januártól. A legmagasabb, éjszakánként 5 eurós adót a luxushotelekre vetik ki. Rómában átlagosan évi 20 millió a bejelentett vendégéjszakák száma, így akár 80 millió euró bevételhez is juthat a város, amelynek évente 500 millió eurót kell törlesztenie 9,6 milliárd euró adósságából. A szakma tiltakozik, a Federalberghi szállodaszövetség szerint például a városvezetés egyeztetés nélkül, önkényesen növeli a terheket, miközben az idegenforgalom Róma egyik legfontosabb gazdasági ágazata, amely évente 6,9 milliárd euró bevételt termel.
   
Gianni Alemanno polgármester szerint ugyanakkor Párizsban, New Yorkban, Barcelonában és Amszterdamban is adózniuk kell a turistáknak, Rómába pedig naponta több százezren látogatnak. "Úgy igazságos, ha ők is hozzájárulnak a város pénzügyi helyzetének stabilizálásához, hiszen igénybe veszik a szolgáltatásokat, a rómaiaknak pedig el kell viselniük a tömegturizmus terhét" -  idézte a polgármestert az Il Messaggero című napilap. A kormány nemrégiben elfogadott 24 milliárd eurós megszigorító csomagja egyébként lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzatok rendkívüli idegenforgalmi adót vezessenek be, amivel sok település él is, részben a tömegturizmus megakadályozása, részben bevételeik növelése céljából.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink