hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Örökösödési illeték: júliustól többet fizet a házastárs

  • adozona.hu

Egyenes ági, vérrokoni kapcsolatokon belüli vagyonátruházás esetén sem ajándékozási, sem örökösödési illetéket nem kell fizetni. A házastársnak visznt többet kell fizetnie. A kormány tervei szerint 2010. július 1-jével, azaz visszamenőleg szűnik meg az e típusú illeték fizetési kötelezettség.

A tervezett szabályozás éppen úgy, mint az eddigi – legalábbis bizonyos esetekben - kijátszható, írja az Ingatlanmagazin.com. Így például az apa az új jogszabály szerint jogosult arra, hogy tulajdonjogát ingyen átruházza a gyermekre, a gyermek pedig szintén ingyen jogosult arra, hogy átruházza azt édesanyjára, így két lépcsőben az anya is illetékmentesen juthat vagyonhoz - jelezte az ügyvéd. Nemcsak az örökléskor, hanem az ajándékozás esetén is a családon belüli vagyonátruházás illetékmentességet élvez majd. Az átírási illeték eltörlése azt vonja magával, hogy a jövőben csorbítatlanul megmarad azoknak a vállalkozásoknak vagyona, melyeket a szűk családon belüli utód vesz át.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink