hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Már két évet sem kell várni az evára - kiskapu?

  • hvg.hu

Evás cégek bérlésével a munkáltató spórolhat alkalmazottai járulékain és a bevételből is jóval több marad a zsebében. Az Eva Broker legális kiskapunak gondolja a több éve nyújtott szolgáltatását, a szakértők azonban adóelkerülésnek tartják.

“Csökkentheti bérkiadásait, akár 30-40 százalékkal, ha cégbérlés szolgáltatásunkkal résztulajdont szerez, a költségeket és az ügyvezetést mi vállaljuk Ön helyett” – ígéri honlapján az Eva Broker ügyfeleinek. Nagyságrendileg bruttó 1 millió forintos keresetnél jelentkezik ez a 30-40 százalékos megtakarítás, tudtuk meg Pataki Gábortól, az Eva Broker partnerétől. Mint a cég honlapjáról kiderül, a bérkiadások csökkentése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozó az alkalmazottait kiszervezi egy evás vállalkozásba, így spórolva meg az utánuk fizetendő járulékokat. A belépő új tulajdonosokat bejelentik és a járulékot is megfizetik utánuk, további jövedelmüket pedig osztalékként, az evás iparűzési adó megfizetése után kapják - pontosított Pataki. Ehhez hasonló szolgáltatások - mint mondta - a munkaerőkölcsönzés vagy az outsourcing tevékenység, már ismertek a piacon.

Nemcsak a munkabérekre rakodó költségeket lehet megúszni a szolgáltatással, egy evás cég kültagjává válva osztalékadó és az egészségügyi hozzájárulás (eho) levonása nélkül lehet kivenni a bevételt a 30 százalékos eva megfizetése után, szemben a társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozásokkal. Az Eva Broker kalkulátorával számolva egy 25 milliós árbevételű cégnek evásként például 7,5 millióval kevesebbet kell adóznia - mondta kérdésünkre Pataki Gábor. Szolnoki Béla, a BDO Forte adópartnere szerint ez csak akkor igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy az új tb-jogszabály értelmében meg kell fizetni a tevékenység piaci értéke után a járulékot.

A cikk folytatódik itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink