hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki kapja az 1 százalékot, ha nem az egyház?

  • adozona.hu
3

Május 20-ig adhatják postára az adóbevallásunkat az érintettek, s ennyi idő van arra is, hogy az 1+1 százalékos felajánlásról döntsenek az adózók.

Bevallásukkal együtt az adózók nyilatkozhatnak az 1+1 százalék felajánlásáról is. A 2008-as évre vonatkozó adatok szerint az 1 százalék felajánlására jogosultak csupán 49 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy bár 33 milliárd felett rendelkeztek az adózók, de csak 18 milliárdot ajánlottak fel – mondta nemrég egy sajtótájékoztatón Kriskó Csaba, az APEH bevallási főosztályának vezetője, hozzátéve akkor azt is, bíznak benne, hogy idén többen élnek ezzel a 14 éve létező állampolgári jogukkal.

A százalékokkal kapcsolatos nyilatkozatok többféleképpen is benyújthatók. Történhet ez többek között lezárt borítékban a bevalláshoz mellékelve, munkáltatói adómegállapítással, elektornikus úton űrlapként vagy az egyszerűsített bevallás részeként a 0953-as nyomtatványon, s persze postázható is.

Érdemes még azt is tudni, hogy egyik 1 százalékunkat az általunk választott civil szervezetnek adjhatjuk, míg a másikat valamely egyház vagy a költségvetési törvényben meghatározott célra, a "kiemelt előirányzat" nevet viselő tétel javára adományozhatjuk. Az idei évben a kiemelt költségvetési előirányzat címszó alatt két tételt találhatnak az adózók: az egyik a parlagfű mentesítési feladat, a másik pedig a Nemzeti tehetség Program. Utóbbiak - a százalékunkról rendelkező papíron feltüntetendő - tecnikai számai ebben a listában találhatóak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Tyty

Én tavaly a gyermekszegénység ellen adtam 1%-ot, de idén erre már nem lehetett. Remélem ezt azt jelenti, hogy már nincsenek szegény gyerekek ebben az országban....maradt a parlagfű.

Lackó52

Valóban nem ad választ, de ezt már kezdjük megszokni ezen a szájton.

Én úgy tudom, hogy akik nem rendelkeznek, azok 1%-át is az egyházak kapják a többiek felajánlásainak arányában. Ezért én be szoktam írni valamelyik állami előirányzatot. Igaz, azt a pénzt meg ellopják...:(

egyszazalek

A címben szereplő kérdésre nem ad választ a cikk. Mi történik akkor, ha valaki nem rendelkezik az egyházak 1%-val? Hova kerül az a pénz ilyenkor?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink