hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi munka: kinek lesz rosszabb kiskönyv nélkül?

  • Salgó Andrea

A feketefoglalkoztatás felszámolása érdekében tett erőfeszítések egyik jelentős lépése az alkalmi munkavállói kiskönyv április elsejei eltörlése. A kedvezményes adózású napszámozást kiváltó egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása azonban hézagosra sikerült. Nem tűntek el teljesen a kiskapuk és a rendszer sem lett sokkal egyszerűbb, ugyanakkor a munkavállalók több juttatásra jogosultak az új rendszerben.

Az alkalmi munka a kormányzati adóbevételek sötét lova, de már csak néhány napig: népszerűségének legnagyobb átka az volt, hogy a „rendes” munkaviszonyok helyébe is ezt léptették az amúgy jóval több adó megfizetésére és adminisztrációra is hajlandó nagyobb vállalkozások is. Ezt jól mutatja, hogy 2009 elejére már egymillió kiskönyvet bocsátottak ki, de 31 431 ellenőrzéséből majd 200 ezer, munkavállalót érintő jogsértést állapított meg az Országos Munkaügyi és Munkabiztonsági Felügyelőség (OMMF), ebből több mint 56 ezer esetben nem jelentették be a munkavállalót. A bejelentés nélkül foglalkoztatottak kétharmadánál az AM könyvvel trükközött a munkavállaló. Az alkalmi munka tehát alaposan „felhúzta” a munkaügyi ellenőröket, akik nem hiába követelték a rendszer megreformálását, a kiskapuk megszüntetését - mutat rá Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Szövetségének alelnöke.

A fele se tréfa

Április elsejétől tehát az alkalmi munkavállalói kiskönyv helyett, 30 százalékos közteher megfizetése mellett egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoztathatóak azok, akik a mindennapi élethez szükséges feltételek biztosítása érdekében végeznek háztartási munkát. Ilyenkor cég nem lehet a munkáltató és csak a családtagokat lehet „kiszolgálni”. Ugyanez vonatkozik a szállodai, idegenvezetői tevékenységre, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység kapcsán kifejtett idénymunkára is (a pontos fogalmat lásd a keretben). Továbbá  a 31 napos (évente legfeljebb 90 napos) növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati idénymunkásokat, s idetartozhatnak még a csomagolók és az anyagmozgatók is ebbe a csoportba tartoznak. Szintén az egyszerűsített foglalkoztatás feltételei vonatkoznak az olyan alkalmi munkára, amely 5 egymást követő, a hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, és az éven belül legfeljebb kilencven naptári napig tart - de ebben az esetben a 30 százalékot nem kell megfizetni. Ez első ránézésre jól hangzik ugyan, de a valóságban azt jelenti, hogy ilyen foglalkoztatés esetén a 30 százalék helyett a "hagyományos" foglalkoztatás feltételei szerint - vagyis 30 százaléknál többet - kell vonni a kifizetésekből. Ez leginkább az építőipart és a vendéglátást érintheti, vagyis ők rosszabbul járhatnak.

A cikk folytatását olvass el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink