hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Napi Gazdaság: senkit sem érdekel az ingatlanok forgalmi értékének adatbázisa

  • MTI

Teljes érdektelenség jellemzi azt a két éve bevezetett szolgáltatást, amely lehetővé teszi ingatlanok forgalmi adatainak lekérdezését, az adatbázist két év alatt 966-an használták - írta a Napi Gazdaság.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint úgy tűnik, hiába vezette be a Pénzügyminisztérium 2008-ban egy rendelet útján azt a szolgáltatást, amelyhez az ingatlanok forgalmiérték-adatait az adóhatóság bocsátja rendelkezésre, és amelynek segítségével nagyjából meg lehet becsülni egy ingatlan értékét.
   
A tárcának a szolgáltatás elindításával az volt a célja, hogy egy egységes, egzaktnak tekinthető becslést lehessen adni bármely magyarországi ingatlanra.
   
Az ingatlanok forgalmiérték-adatait tartalmazó adatbázistól a szolgáltatás bevezetésekor azt várták, hogy pár év alatt - a becslések az illetékadatokon alapulnak, az illetékhivatalok pedig 2008-ban kerültek az APEH irányítása alá, vagyis ettől kezdve lehetett használni az adatokat - annyi alapadattal rendelkezik majd, hogy egy országos szinten is megbízható, általánosan alkalmazott gyűjtemény lesz.
   
Ehhez képest a nem szakértői lekérdezések száma 167 volt két év alatt, 133 az idén. A kudarc oka az ingatlanszakértők szerint az, hogy az adóhatóságnak benyújtott kérelemnél meg kell jelölni, hogy mi a célja a lekérdezésnek, és ígéretet kell tenni arra, hogy az adatokat nem hozzák nyilvánosságra semmilyen formában. Ezzel azonban azt érték el, hogy az ingatlanos szakma szinte teljesen ignorálta a rendszert - hiszen az eredményeket legfeljebb az irodában tudják nézegetni az érintettek, másra nem nagyon lehet használni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink