hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kapcsolt vállalkozás: új adminisztrációs kötelezettségek, szabályok

  • dr. Marosi Andrea

2010-es változás, hogy a belföldi vállalkozás és külföldi telephelyei is kapcsolt vállalkozásnak minősülnek; eddig csak külföldi cég magyarországi telephelyei számítottak annak. Milyen változást hoz ez a kapcsolt cégek életében?

Januártól mindkét esetben transzfer-dokumentációt kell készíteni, és amennyiben az alkalmazott árak nem piaciak, az adóalapot a piaci árnak megfelelően szükséges módosítani. A telephely és központ közötti ügyleteket tehát úgy kell kezelni és társasági adószempontból figyelembe venni, mintha két, egymástól független vállalkozás bonyolítaná őket - hívja fel a figyelmet Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

A telephely-központ közötti speciális kapcsolatából adódóan azonban a kettejük közötti ügyletek az adózás előtti eredményt sosem érintik, hiszen jogi személyen belüli ügyletekről van szó, azaz olyan, mintha egy társaság két divíziója folytatna egymással ügyleteket. Ezért az adóalap és a telephelynek betudható jövedelem megállapítása során az úgynevezett vélelmezett ügyletekre vonatkozó transzferár-kiigazítások szükségesek - hangsúlyozza Veszprémi. Az adóalap megállapítása során az adózás előtti eredményt, illetve a fióktelep vélelmezett jövedelmét úgy kell módosítani, hogy az a kettejük közötti ügyletet úgy tükrözze, mintha független felekként jártak volna el. A transzferár-kiigazítás még abban az esetben is felmerül, ha a felek az ügylet értékét egyébként piaci árszinten határozták meg.

Mi számít kapcsolt ügyletnek?

Míg különálló jogi személyek esetén a szerződés, illetve az ügylet fogalma egyértelmű, a telephely és a központ közötti tranzakciók azonosításakor számos kérdés merülhet fel. Ilyen például, ha a telephely rendszerint a központ eszközeit használja, az alkalmazottakat pedig gyakran a központ foglalkoztatja. Sokszor fel sem merül, hogy az eszközök vagy erőforrások átadásával a központ szolgáltatást nyújt a telephely részére, holott különálló jogi személyek esetén ez egyértelmű lenne.

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink