hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózás bér- és nyugdíj melletti munka után 2010-ben - új kalkulátor

  • dr. Marosi Andrea

Ez a kalkulátor havi szinten számolja a bér után fizetendő adókat és járulékokat. A számítás során figyelembe veszi az adójóváírást, a gyermek-és és a súlyosan fogyatékos kedvezményt is. Jövőre összevont a havi bér- és nyugdíjas munka kalkulátorokat. A nyugdíj, mint adóterhet nem viselő járandóság 2010-ben már alig befolyásolja a havi adóterhelést a sávhatár emelése miatt.

Bér- nyugdíj melletti munka 2010-ben
Számolja ki!

A sávhatár 2010-re 3 937 ezer forint jövedelem, illetve 5 millió forint korrigált adóalap. Csak akkor van hatása a nyugdíjnak a nyugdíj melletti munka személyi jövedelemadójára, ha a havi jövedelem a nyugdíjjal együtt meghaladja a 300 ezer forintot. Ha a nyugdíj mező kitöltött, akkor nem számoljuk a 2 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot illetve az 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot.

A kalkulátorban még benne van a családi pótlék, mint adóterhet nem viselő járandóság. Az Alkotmánybíróság visszamenőlegesen megsemmisítette a családi pótlék adózás alá vonását. Ezért értelemszerűen ezt a mezőt nem kell kitölteni. Próbaszámításra azonban jó. Ha megadjuk a havi családi pótlék összegét, akkor leellenőrizhetjük, hogy mekkora „ajándékot” kaptunk karácsonyra az Alkotmánybíróságtól. Azt tapasztalhatjuk, hogy az „ajándék” jelképes. Hasonlóan a nyugdíjnál leírtakhoz, csak azoknál jelentett volna szja tehernövekedést a családi pótlék, akiknek a havi jövedelme a havi 300 ezer forintot meghaladja. Laikusként is ellenőrizhetjük, mennyire reális a PM közleménye, miszerint jövőre 15 milliárd forintos bevétel-kiesést jelent a családi pótlékra vonatkozó rendelkezések megsemmisítése.

Angyal József okleveles adószakértő    

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink