hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adófeltöltés evásoknak: kire és miért nem vonatkozik?

  • adozona.hu

Decemberben sem feledkezhetnek meg a társaságok az adófeltöltésről. Amennyiben mégis, úgy az adóhatóság szigorúan büntet: egy elkésett, vagy rosszul megbecsült feltöltés a különbözet akár 20 százalékával megegyező büntetést is eredményezhet. Vannak azért kivételek, azokat is összeszedtük.

Az év vége közeledtével a társaságoknak ismételten érdemes odafigyelniük adófeltöltési kötelezettségükre, amely alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető társaságra - társasági és iparűzési adó, valamint a különadó tekintetében -, illetve az eva hatálya alá eső vállalkozásokra vonatkozik. Ezen belül az adófeltöltés azokra a cégekre ró kötelezettséget, amelyek a megelőző évben, tehát jelen esetben 2008-ban 50 millió forintot meghaladó forgalmat értek el. S bár a feltöltési kötelezettség határideje december 20-a, mivel ez most vasárnapra esik, a fenti cégeknek ezúttal december 21-ig kell eleget tenniük kötelezettségüknek.

„Maga az adófeltöltés elmulasztása is bírságot von maga után, azonban kapkodni sem érdemes: amennyiben a feltöltésnél rosszul becsüljük meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki – figyelmeztet – Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary vezérigazgatója. A bírság elkerülhető, ha időben észleljük a problémát, és önellenőrzést hajtunk végre, azonban sokkal egyszerűbb lenne az adózók helyzete, ha egyszerűsödne a rendszer.” Az elmúlt években több szakmai szervezet tett már javaslatot a rendszer átalakítására, mivel az jelenlegi formájában nagy adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, illetve az adóbeszedés transzparenciájának sem tesz jót. Emellett a decemberi időszak kifejezetten készpénzhiányosnak tekinthető a társaságok életében, amit a további likviditás-elvonás csak súlyosbíthat.

Lényegesen egyszerűbb lenne, ha az adókötelezettséget a tényadatok birtokában állapítanák meg, azonban ez a jelenlegi, szűkre szabott költségvetési keretek között igencsak nehéz lenne, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható az adófeltöltésből származó bevétel megvalósulása a tervezett 3,9 százalékos hiánycél eléréséhez – tette hozzá Kalocsai Zsolt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden evás és nem valamenny idén kiállított számlája után köteles feltölteni az adóelőleget. A pénzforgalmi nyilvántartást vezetőknek ugyanis december 2-át követően kiállított olyan számláik után, amelyek kiegyenlítése december 31-ig nem történik meg, nincs eva feltöltési kötelezettségük.

Pénzforgalmi nyilvántartás vezetésére  a következők jogosultak:

egyéni vállalkozó (kötelezett erre)
betéti társaság (választása alapján)
közkereseti társaság (választása alapján)

Ha kíváncsi a részletes APEH-indoklásra és arra, hogy milyen kötelezettségeik vannak december 2-a előtt ezknek az adóalanyoknak, olvassa el a hvg.hu cikkét!

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink