hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózási környezet: hol érdemes céget alapítani?

  • MTI

A magyar adójogi szabályozás számos részletében lehet kedvezőbb, mint a szomszédos országoké, a cégalapítás előtt célszerű tájékozódni: más adózási környezet lehet kedvező ugyanis az ingatlan, és más a termelőszektorban működőknek.

Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és ukrajna adózási rendszerét hasonlítja össze az Adózás a környező országokban című kiadvány. A KPMG és a Schönherr Ügyvédi Iroda nemzetközi jelenlétének segítségével, az említett országokban is dolgozó szakemberek közreműködésével vette sorra, milyen sajátosságai vannak a körülöttünk lévő adójogi rendszerekben.

A könyvet kiadő Complex ügyvezetője Ződi Gábor, a KPMG adópartnere, Beer Gábor is hangsúlyozták: a könyv ötletét az adta, hogy számos médium sokszor és sokféleképpen írt arról, mennyivel kedvezőbb adózási környzet van a szomszédoknál. A tanulmányokból kiderül, hogy egyik ország - hazánkat is beleszámítva - sem emelhető ki, mint a legkedvezőbb vagy éppen a legrosszabb adózási feltételeket kínáló gazdaság. Beer Gábor azt hangsúlyozta: az alapján kell megvizsgálnia egy befektetőnek, vállalkozás tulajdonosának az adott ország jogszabályait, hogy milyen tevékenységet folytatna ott. "A környező országokban egyes adózási szabályozások kedvezőbbek a magyarnál, ugyanakkor mások Magyarországon előnyösebbek, ezért minden vállalatnak saját üzleti terve alapján kell döntenie arról, hogy hol végzi tevékenységét" - hangsúlyozta a szakember.

A cikk folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink