hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH és a VPOP a dolgozói akár sztrájkolnának is

  • MTI

Az adóigazgatási szakszervezetek elsősorban tárgyalások útján szeretnék elérni, hogy tagjaik megkapják járandóságukat.

"Egyéb eszközök, így demonstráció vagy akár sztrájk is szóba jöhet, addig azonban nem szeretnénk eljutni, bízunk a megegyezésben" - mondta az MTI-nek Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezete Tanácsának (ADOSZT) elnöke hétfőn. Az ADOSZT valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSz) október 20-án levélben fordult a pénzügyminiszterhez az adóigazgatásban dolgozók idei harmadik és negyedévi mozgóbér előlegének kifizetése érdekében.
   
A levél szerint a két adóigazgatási szerv - az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) - mintegy húszezer munkavállalója történetük legnehezebb időszakát élik meg. A dolgozók az állami költségvetés bevételeinek optimalizálása érdekében, folyamatos túlmunkát végezve eleget tettek a követelményeknek, a negyedévre meghatározott ellenőrzési számokat, illetve az eredményességi mutatókat teljesítették - hangsúlyozzák a szakszervezetek.
   
A dolgozók keresete ugyanakkor az év eddig eltelt időszakában nagyobb mértékben csökkent, mint a közszférában általában, a többletfeladatok elvégzését nem ellentételezték - áll a levélben. A szakszervezetek felhívják a figyelmet arra: az apparátus tagjai között korábban elképzelhetetlen mértékű frusztráció észlelhető a 2009. évi állami költségvetés irreális bevételi elvárásai, továbbá az anyagi, erkölcsi megbecsülés hiánya miatt. A végrehajtó állomány a folyamatos jövedelemcsökkenés miatt napi megélhetési gondokkal küzd a levél szerint.
   
Michalkó Péter az MTI-nek elmondta: a Pénzügyminisztériumból kapott szóbeli jelzés alapján arra számítanak, hogy a tárgyalások még e héten megkezdődhetnek. Ezt támasztja alá az is, hogy a pénzügyminiszter elismeri az adóigazgatásban dolgozók teljesítményét, a kifizetésre azért nem került sor, mert szeptember végén nem volt erre pénz a kasszában. A szakszervezetek szeretnék tudni, milyen biztosítékot kapnak arra, hogy december 31. után lesz erre a célra pénz.
   
Az ADOSZT elnöke hangsúlyozta: a két szervezet dolgozóinak éves átlagkeresete közel 30 százalékkal csökken, ha nem kapják meg a nekik járó juttatást. Hozzátette: náluk nagyobb a keresetcsökkenés a közszolgálati átlagnál, hiszen nemcsak a 13. havi bért veszítették el, hanem a mozgóbérnek is csak 20 százalékát kapták meg. Az APEH esetében a 15 ezer munkavállaló elmaradt bruttó járandósága 6-8 milliárd forintra rúg Michalkó Péter szerint, aminek a fele az adók, járulékok révén visszakerül a költségvetésbe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink