adozona.hu
Cafetéria 2010-től: ki fizeti az adót?
//test-adozona.hu/archive/20091101_ado_cafateria_adozoas2010_juttatas
Cafetéria 2010-től: ki fizeti az adót?
A cégek ezekben a napokban állítják össze a jövő évi béren kívüli juttatások rendszerét, vagy éppen döntenek annak megszüntetéséről. Magyarországon eddig a cafeteriát az adómentes jövedelmekkel azonosították, azonban a megváltozott adózási környezet most arra kényszeríti a cégeket, hogy átgondolják, milyen lehetőségeket rejt magában ez a juttatási rendszer. Nagy dilemma, hogy a felmerülő adókötelezettségeket a társaságok áthárítják-e a munkavállalójukra, vagy magukra vállalják az adó miatti többletköltségeket. Praktikusabban fogalmazva: bruttónak vagy nettónak tekintik a jelenlegi keretösszeget?
Az adóterhek növekedése miatt sok cégvezető feltette magának a kérdést: megéri-e fenntartani a jelenlegi cafeteria rendszereket a 2010-es törvényváltozások tekintetében? A válasz pedig egyértelműen igen – hangzott el a PricewaterhouseCoopers és a Réti, Antall és Madl Landwell ügyvédi iroda közös konferenciáján.
A társaságok többsége várhatóan az idén rendelkezésre álló keretből tud majd gazdálkodni, vagyis a juttatás nettó értéke a dolgozók jelentős részénél 20 százalékkal csökken. Ugyanakkor érdemes átgondolni – figyelmeztetnek a PwC szakértői, hogy kinek adható a juttatás 25 százalékos adóval, ki után kell az 54 százalékos szja-n felül még 27 százalékos tb-járulékot, és ki után 27 százalékos eho-t fizetni? Az adó és járulékalapok különbözőségéről nem is beszélve.
„Még mindig jobban megéri természetben nyújtani javakat a dolgozónak, mint készpénzzel megváltani azt. A cafetéria rendszerek újragondolását, kibővítését javasolja Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers Adótanácsadási üzletágának igazgatója, hogy a munkáltatók minél jobban éljenek a jogszabályok által biztosított lehetőségekkel. Mert szerinte a cafeteria nem csupán az adómentesen nyújtható juttatásokat, hanem egy olyan rugalmas juttatási rendszert is jelent, mellyel nem csak a cégköltség tervezhető, hanem a dolgozói elégedettséget, motiváltságot, lojalitást is jelentősen lehet befolyásolni.
Ha kíváncsi, hogyan járna a legjobban, számolja ki azt az Adózóna 2010-es Cafetéria kalkulátorával.