hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafetéria 2010-től: ki fizeti az adót?

  • adozona.hu

A cégek ezekben a napokban állítják össze a jövő évi béren kívüli juttatások rendszerét, vagy éppen döntenek annak megszüntetéséről. Magyarországon eddig a cafeteriát az adómentes jövedelmekkel azonosították, azonban a megváltozott adózási környezet most arra kényszeríti a cégeket, hogy átgondolják, milyen lehetőségeket rejt magában ez a juttatási rendszer. Nagy dilemma, hogy a felmerülő adókötelezettségeket a társaságok áthárítják-e a munkavállalójukra, vagy magukra vállalják az adó miatti többletköltségeket. Praktikusabban fogalmazva: bruttónak vagy nettónak tekintik a jelenlegi keretösszeget?

Az adóterhek növekedése miatt sok cégvezető feltette magának a kérdést: megéri-e fenntartani a jelenlegi cafeteria rendszereket a 2010-es törvényváltozások tekintetében? A válasz pedig egyértelműen igen – hangzott el a PricewaterhouseCoopers és a Réti, Antall és Madl Landwell ügyvédi iroda közös konferenciáján.

A társaságok többsége várhatóan az idén rendelkezésre álló keretből tud majd gazdálkodni, vagyis a juttatás nettó értéke a dolgozók jelentős részénél 20 százalékkal csökken. Ugyanakkor érdemes átgondolni – figyelmeztetnek a PwC szakértői, hogy kinek adható a juttatás 25 százalékos adóval, ki után kell az 54 százalékos szja-n felül még 27 százalékos tb-járulékot, és ki után 27 százalékos eho-t fizetni? Az adó és járulékalapok különbözőségéről nem is beszélve.

„Még mindig jobban megéri természetben nyújtani javakat a dolgozónak, mint készpénzzel megváltani azt. A cafetéria rendszerek újragondolását, kibővítését javasolja Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers Adótanácsadási üzletágának igazgatója, hogy a munkáltatók minél jobban éljenek a jogszabályok által biztosított lehetőségekkel. Mert szerinte a cafeteria nem csupán az adómentesen nyújtható juttatásokat, hanem egy olyan rugalmas juttatási rendszert is jelent, mellyel nem csak a cégköltség tervezhető, hanem a dolgozói elégedettséget, motiváltságot, lojalitást is jelentősen lehet befolyásolni.

Ha kíváncsi, hogyan járna a legjobban, számolja ki azt az Adózóna 2010-es Cafetéria kalkulátorával.
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink