hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-ellenőrzés: a fantomcég és áfacsalás

  • adozona.hu

Elérhetetlennek bizonyult új székhelyén az a társaság, amely kapcsolt ellenőrzés során került az adóhatóság látókörébe, ezért felmerült, hogy adófizetés elkerülése miatt történt a társaság gyanús körülmények közötti átruházása, illetve fantomizálása. Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Regionális Nyomozó Hivatalánál.

Egy több mint félmilliárd forint értékű ingatlant adott el az a vállalkozás, amelyik egy másik cég ellenőrzése kapcsán lett gyanús az APEH-nak. A két cég között lezajlott adásvétel utáni forgalmi adót hiába várta az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága, mert határidőre nem vallotta be és nem is fizette azt be az időközben még tulajdonost is váltó társaság – tudatta sajtóközleményében az adóhivatal.

A két gazdasági társaság 2008. december 18-án kötött adásvételi szerződés szerint a „most megbukott” adózó egy budapesti ingatlant értékesített 550 millió forint + 110 millió forint áfa értékben. Az erről készült számlát december 30-án állították ki 2009. január 15-ei fizetési határidővel.

A bankszámla kivonat tanúsága szerint a vevő a vételárból 90 millió forintot január 19-én átutalt az eladónak. A fennmaradó összegből a vevő az eladó hiteltartozását egyenlítette ki, melynek megfizetését az adásvételi szerződésben vállalta.

Az eladónak a hatályos rendelkezések szerint az első negyedévi áfabevallásában kellett volna feltüntetnie az ingatlan értékesítés utáni 110 millió forint általános forgalmi adót, amit április 2O-ig be is kellett volna fizetni.  Az adózó azonban ennek a kötelezettségeinek nem tett eleget – tudatta az APEH.

A kapcsolt ellenőrzés során az is kiderült, hogy az ingatlan adásvétel után az „eladó” gazdát cserélt, és külföldi magánszemélyek illetve gazdasági társaság tulajdonába került. Az új székhelyen a társaság azonban elérhetetlennek bizonyult, ezért felmerült a gyanú, hogy az adófizetés elkerülése miatt történt a társaság gyanús körülmények közötti átruházása, illetve fantomizálása – zárul a közemény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink