hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégalapítás az EU-ban: költség, tőke, idő

  • dr. Marosi Andrea
1

Az Európai Unió jogharmonizációs törekvéseinek következtében a különböző cégformák értelmezése, gazdasági, illetve felelősségi tartalma az unió országain belül közel azonos. A cégalapítás feltételei azonban tagállamonként még mindig sokban eltérnek. Elsősorban a tagállamok gazdasági fejlettségéből adódó speciális tényezők, úgymint a cégalapítási procedúra, a költségek, az eltérő tőkekövetelmények számottevően megnehezítik a vállalkozók helyzetét.

A Világbank Doing Business 2009 című kiadványában azt vizsgálja, hogy melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik, illetve gátolják az üzleti aktivitás fokozódását a világ 181 gazdaságában. A kutatás egyik súlypontja a vállalkozásalapítás körülményeinek részletes elemzése és bemutatása. A felmérés szerint 4 alapvető tényező -  határozza meg, hogy az adott országban a vállalkozásalapítás folyamata mennyire kedvező a gazdaság szereplőire nézve. Ezek a befolyásoló elemek a következők: 

Forrás: VGD

A cégbejegyzés regisztrációs folyamatának időtartama, költsége, komplexitása, illetve a minimális tőkeszükséglet mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a vállalkozási kedvet, a produktivitást és hatással vannak az egyes iparágak közötti tőkeátcsoportosítási lehetőségekre, s nem utolsósorban meghatározzák a gazdasági szereplők változásra való reakciókészséget, dinamizmusát.

A kutatásba bevont 181 gazdaság közül az alábbiak bemutatják, hogyan is teljesített Magyarország, Ausztria, Németország, Szlovákia, Csehország és Románia.

Forrás: VGD


(*)Nyilvánosan működő részvénytársaság/Zártkörűen működő részvénytársaság

Érdekes megállapítás, hogy a felmérés szerint mind Magyarország, mind pedig Románia jóval megelőzi a többi európai országot. Ez azt jelenti, hogy nálunk és keleti szomszédunknál is viszonylag egyszerű cégalapítási procedúrával kell megküzdeniük a vállalkozni kívánó gazdasági szereplőknek. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha ennyire kedvező feltételek mellett lehet egy új céget bejegyeztetni, akkor miért áramlik a tőke mégis inkább Németországba vagy Ausztriába. Egy befektetés döntés meghozatala természetesen rendkívül komplex folyamat, amelyben számos egyéb tényező is szerepet játszik. A beruházási kedv ösztönzéséhez nem elegendő egy egyszerű és jól átlátható cégbejegyzési eljárást kialakítani, a gazdasági háttérfeltételeket, a stabilitást is meg kell teremteni.

Az elmúlt években azonban jelentősen egyszerűsödött a vállalkozásalapítási eljárás Európa-szerte. A legnépszerűbb intézkedések közé tartozott például a regisztrációs formalitások egyszerűsítése, az egyablakos ügyintézés és az elektronikus cégbejegyzés bevezetése. A minimális tőkeszükséglet eltörlése, illetve csökkentése szintén gyakori lépés volt. Az Európai Unió ugyancsak ösztönözni kívánja az újrakezdést, azaz hogy a bukott vállalkozások kudarca ne maradjon örök bélyegként a vállalkozókon, hanem merjenek új vállalkozásba kezdeni. Ezen intézkedések eredményeként az EU-15 tagállamaiban felére csökkent a vállalkozások bejegyzésének ideje, illetve jóval olcsóbbá vált az egész procedúra - állítja az Európai Bizottság 2007-es jelentése.

A Világbank-kutatás szerint Magyarország a 8. helyen áll a cégalapítási eljárás reformjával legtöbbet foglalkozó országok Top 10-es listáján. 2008. július 1-jétől hazánkban kizárólag elektronikus úton lehet bejegyeztetni céget, illetve az ún. egyszerűsített cégeljárás bírósági ügyintézési határideje két munkanapról egy munkaórára csökkentették. 

Kneitner Lea - Ferencz Gyöngyi
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Nagy Imre

Rövid határidővel, garanciával áll a www.ceget.hu honlap a rendelkezésére cégalapítás (cégbejegyzés), cégmódosítás (változásbejegyzés) , cég átalakulás, cég megszüntetésével illetve székhelyszolgálattal kapcsolatos ügyekben (akár 0% iparűzési adóval rendelkező településen is), tapasztalt társasági szakjogász ügyvédek közreműködésével. Emellett egyszerűen és naprakészen minden információt megtalál és intézhet a cégeljárással kapcsolatosan.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink