hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulékcsökkentés: havi 3 millióig is járhat?

  • adozona.hu

2009. július 1-től 5 százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékterhek. A minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig, illetve a járulékalap helyett csökkent a Start-kártya járulék is. Mi lehet ezzel a probléma?

A Pénzügyminisztérium és az APEH a kihirdetett jogszabály szövegében a „megfelelő” szót „megegyező” -re, illetve a „helyett” szót „mellett” szóra cserélte le. Tartalmilag jelentős különbség van e szavak között. Így egy magánszemély után havonta akár 3 millió forintig is igénybe lehet venni a kedvezményes járulékalapot a jogalkotói szándékkal ellentétesen. A Start kártyás dolgozónál az 5 százalékos Start kártya járulékcsökkentés mellett, még az 5 százalékos tb-járulékcsökkentést is igénybe vehetik a PM szerint. Ez a téves jogértelmezés súlyos milliárdokat jelent a tb- kasszának - véli Angyal József, okleveles adószakértő. 

Elmélet, gyakorlat
Olvassa el a témával foglalkozó részletes Járulékcsökkentés júliustól: kiskapuk mindenkinek? című írásunkat is!
„Vannak olyan jogkövető munkáltatók, akik a jogszabálynak megfelelően szeretnének bérszámfejteni és bevallani az őket terhelő járulékokat. Az PM-APEH azonban megakadályozza őket ebben. A 0908-as bevallás ellenőrzése nem fogadja be a jogszabálynak megfelelő bevallást” – érvel a szakember, s utal arra is: az Alkotmánybíróság szerint a PM-APEH útmutatások, jogértelmezések senkire sem kötelezőek, ha azok a jogszabályból nem vezethetők le. Az adózóknak a jogszabályoknak megfelelően kell eljárniuk.

„Óriási szakmai hiba volt a járulékcsökkentést fél évre korlátozottan bevezetni. A Pénzügyminisztériumnak viszont nincs arra alkotmányos lehetősége, hogy egy szakmai hibát – törvénymódosítás nélkül - a Parlament megkerülésével önkényesen javítgasson, veszélyeztetve ezzel a TB ellátásokat” – sommáz Angyal József.

A szakember az adóhivatal felé is jelezte problémáját. Az APEH-től azt a tájékoztatást kapta, miszerint: "A 0908-as bevallás internetes-kitöltő ellenőrző programját felülvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy az Ön által kifogásolt ellenőrzési szempont nem mond ellent a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény – 2009. július 1-jétől hatályos – 19. § (1) bekezdésében foglaltakkal. Az ellenőrző program ezen túlmenően megfelel az APEH honlapján közzétett „A 2009. július 1-jétől hatályos járulékmértékekkel kapcsolatos tájékoztató”-ban foglaltaknak. (...) a hivatkozott tájékoztatót a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján készítette és jelentette meg az adóhivatal. Álláspontunk szerint a járulékmértékben bekövetkezett jogszabály módosítással a jogalkotó célja a foglalkoztatás élőmunka terheinek csökkentése volt, ezt tükrözi a megjelentetett tájékoztatónkban leírt példa és a Pénzügyminisztérium jogszabály értelmezése is. Az előzőekben leírtak alapján a 0908-as bevallás kitöltő-ellenőrző programjának Ön által megfogalmazott indokok alapján történő módosítását nem tartjuk szükségesnek".



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink