hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-dolgozók sztrájkja: jár a prémium?

  • adozona.hu

Sztrájkra készülnek az APEH-nál, mert az adóhivatal dolgozói augusztusban szinte biztosan nem kapják meg esedékes prémiumukat - írta a keddi Magyar Nemzet.

Minden lehetséges eszközt megragadnak a jutalom és a hivatalnokok keresetének megóvásáért. Ha kell demonstrációt, tüntetést szerveznek a Pénzügyminisztérium épülete elé, s emellett munkaügyi eljárások megindítását és a sztrájkot sem vetik el - mondta Michalkó Péter, az adóhatósági dolgozók érdekképviseletének vezetője a Magyar Nemzetnek. "Az adóhivatal nem a forradalmairól híres, így a mostani helyzet kritikus voltát jelzi, hogy a munkatársak szinte egy emberként szegülnek ellen a pénzügyi tárca bércsökkentő törekvéseinek" - mondta a szakszervezeti vezető. A napilap információi szerint az adóhivatal berkeiben "futótűzként terjed a hír", hogy az szervezet tizenötezer dolgozója augusztusban biztosan nem kapja meg a második negyedév után járó pénzjutalmat. A jutalom legkorábban szeptemberben érkezhet meg, sokan azonban attól tartanak, hogy a kormány eltörli a tizenöt éve alkalmazott teljesítményösztönző rendszert - írta a lap. 

Tavaly az adóhatóság 42 milliárd forint "túlteljesítés" alapján kapott jutalmat. Ebből hozzávetőlegesen 10 milliárd abból származott, hogy az '53-as nyomtatványkitöltő szoftver megengedte, hogy a magánszemély a saját kárára tévedjen - állítja Angyal József okleveles adószakértő. Ezt, mint mondta, az APEH nem tekinttette hibának, így vissza sem fizette a jogtalanul beszedett adóforintokat, pedig törvény kötelezi rá. Ezt a hibát - Angyal József okleveles adószakértő felvetésére - már több mint 3 éve elismerte az APEH, de a hiba kijavítása nem történt meg.A vagyonosodási vizsgálatoknál a revizorok a személyi jövedelemadó törvény bevétel fogalmával ellentétes bevétel fogalmat használnak egy központilag kidolgozott módszertan alapján. Ebből 32 milliárd forint bevétele származott az APEH-nak. 

A Magyar Nemzet februári számában  arról számolt be, hogy tavaly összesen 16,7 milliárd forint prémiumot oszthatott szét az Adó-, és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a 15 600 munkatársa között. Kiss Ferenc, az adóhatóság gazdasági vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a kiosztható prémium összegét az adott évre szóló költségvetési törvény határozza meg, s a jutalom akkor jár az APEH munkatársainak, ha a hivatal beszedte azt az összeget, amelyet a jogszabály előírt. Tavaly az adóhivatal 41 milliárd forinttal többet szedett a tervezettnél, így 16,896 milliárd forintot oszthatott szét az alkalmazottai között - állt a cikkben. Daróczi Dávid erre reagálva akkor elmondta: hozzávetőleg tíz éve van hatályban az a szabályozás, amely automatikussá teszi az APEH-dolgozók jutalmazását. Erre akkor kerülhet sor, ha az adóhatóság jobban működik, azaz több bevételre tesz szert, mint amennyit a költségvetés készítésekor meghatároztak - tette hozzá. A szóvivő szerint ilyen esetben a többletbevétel egy részét automatikusan, jutalomként kapják meg az APEH-dolgozók. Ebben az esetben is ez történt - tette hozzá. A lap azt írta, hogy az adóhatóságnál a jutalom legkisebb összege általában négyszázezer, a legmagasabb négymillió forint volt. Az APEH valamennyi munkatársa kapott prémiumot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink