hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfamentés visszamenőleg: talált pénz vállalkozásoknak?

  • HVG

Október 20-áig igényelhetik vissza a beruházásaikhoz, beszerzéseikhez korábban kapott állami támogatásra jutó áfát azok a cégek, amelyek az egykori előírások miatt elestek ettől a lehetőségtől.

Talált pénz – kommentálta egy kútfúró vállalkozás vezetője, hogy a korábbi évek után visszaigényelt 2,5 millió forint általános forgalmi adó (áfa) teljes összege megjelent az adófolyószámláján, méghozzá jóval a kiutalásra előírt 30 napos határidő előtt. A történet a 2004. május 1-je és 2005. december 31-e közötti időszakra nyúlik vissza, amikor a vállalkozás egy bruttó 25 millió forint értékű fúrógép megvásárlásához 10 millió forint támogatást nyert a gazdasági versenyképességet fejlesztő operatív program (gvop) egyik pályázatán. Csakhogy a támogatás negyedét azonnal el is veszítette.

 Ennek oka, hogy a beruházások, beszerzések, szolgáltatások állami támogatására jutó – a mostanival megegyező mértékű, 25 százalékos – áfáját az akkori hazai előírások szerint nem lehetett visszaigényelni, illetve levonni. Ilyen esetekben az úgynevezett arányosítási szabályt kellett alkalmazni, azaz a támogatási összeget a saját forrás összegéhez kellett viszonyítani, és csak az e hányadnak megfelelő áfarészt lehetett elszámolni. Az arányosítás alól kezdetben csak néhány kivételt tettek, így például levonható, illetve visszaigényelhető volt a gyorsforgalmi utak és a 4-es metró építéséhez adott költségvetési támogatások áfája. Az állami támogatásokra vonatkozó arányosítási szabály 2006. január 1-jén szűnt meg, de előtte még újabb tevékenységeket mentesítettek a levonási tilalom alól, például az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat is, méghozzá 2004. január 1-jéig visszamenőleg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink