hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kettős adóztatást elkerülő egyezmények: hol éri meg az offshore cég?

  • adozona.hu

Magyarországnak jelenleg összesen 65 darab kettős adózást elkerülő egyezménye van. Az alábbiakban az egyezmények közötti markáns különbségeket mutatjuk be.

Osztalék

Az egyezmények osztalékokra vonatkozó fő szabálya megegyezik a társasági adóról szóló törvényben foglaltakkal, amely szerint az osztalékot az az állam adóztatja, amelyben az osztalékot kapó személy illetőséggel rendelkezik (honos). A legtöbb egyezmény ezen felül megengedi az osztalékot fizető társaság országának, hogy korlátozott mértékben további adót vessen ki az ilyen jövedelmekre. Az alábbi lista összefoglalja, hogy a különböző országok milyen feltételek mellett legfeljebb mekkora adót vethetnek ki az osztalékra. 

- Ausztria, Japán, Olaszország, Norvégia, Svájc, Belgium, Jugoszlávia:10%.
- Nagy-Britannia:15%. Ha az osztalékot olyan társaság kapja, amely az osztalékot fizető társaságban jelentős mértékű (>25%) szavazati joggal rendelkezik, akkor 5%.
- Németország, Finnország, Franciaország, Svédország, Ciprus, Hollandia, Spanyolország, Luxemburg: 15% és 5%, ha az osztalék kedvezményezettje az osztalék fizetőjében jelentős mértékű közvetlen tulajdonnal rendelkezik. Németországban az adó 25% lehet, ha a csendestárs jut ily módon bevételhez.
- Dánia:15% és 5%, ha a kedvezményezett az osztalékot fizető társaságban jelentős mértékű tulajdonnal rendelkezik.
- USA:15% és 5%, amennyiben a haszonhúzó társaság az osztalékot fizető társaság szavazásra jogosító tőkéjének legalább 10%-ban tulajdonosa.
- Görögország:45%, ha az osztalékot fizető társaság görög illetékességű, s 10%, ha magyar.
- Ausztrália, India:15%, de Indiában csak akkor, ha az osztalék új hozzájárulásra vonatkozik és a haszonhúzó társaság az osztalékot fizetőnek legalább 10%-ban tulajdonosa.
- Thaiföld:20% és 15%, ha a haszonhúzó társaság jelentős részben közvetlen tulajdonosa az osztalékot fizető társaság tőkéjének.
- Korea:10% és 5% a Thaiföldhöz hasonló feltételek mellett.

Telephely

Telephely esetén fontos kiemelni a gyakran előforduló építési, kivitelezési, szerelési munkákat, ahol általánosságban több mint 12 hónap után keletkezik telephely a másik országban, viszont van néhány egyezmény, ahol ezen időtartam rövidebb. Például Brazilia, Egyiptom, Vietnám, Indonézia, Kuwait esetén 6 hónap után, Izrael esetében ehhez kapcsolódóan a felügyeleti, tanácsadói tevékenység is telephelyet keletkeztet 12 hónapnál hosszabb időre. További érdekesség, hogy az ausztrál egyezmény szerint a farm, erdő is telephelynek minősülhet, illetve Malajzia esetében a farm, ültetvény is ebbe a csoportba tartozik.

Kapcsolt vállalkozás

Ezen bekezdés a transzferárazási kérdések esetében igen érdekes lehet. Általános megfogalmazása az alábbi, mely néhány helyen további elemekkel egészül ki:

1. bekezdés: „Amennyiben az egyik Szerződő Állam vállalkozása közvetlenül vagy közvetve a másik Szerződő Állam vállalkozásának vezetésében, ellenőrzésében vagy tőkéjében részesedik, vagy ugyanazok a személyek közvetlenül vagy közvetve az egyik Szerződő Állam vállalkozásának és a másik Szerződő Állam vállalkozásának vezetésében, ellenőrzésében vagy tőkéjében részesednek, és bármelyik esetben a két vállalkozás egymás közötti kereskedelmi vagy pénzügyi kapcsolataira tekintettel olyan feltételekben állapodik meg vagy olyan feltételeket szab, amelyek eltérnek azoktól, amelyekben független vállalkozások egymással megállapodnának, úgy az a nyereség, amelyet a vállalkozások egyike e feltételek nélkül elért volna, de e feltételek miatt nem ért el, beszámítható ennek a vállalkozásnak a nyereségébe, és megfelelően megadóztatható.

2. bekezdés: Ha az egyik Szerződő Állam ezen Állam valamely vállalkozásának a nyereségéhez olyan nyereséget számít hozzá - és adóztat meg ennek megfelelően -, amelyet a másik Szerződő Állam vállalkozásánál megadóztattak ebben a másik Államban, és az így hozzászámított nyereség olyan nyereség, amelyet az elsőként említett Állam vállalkozása elért volna, ha a két vállalkozás olyan feltételekben állapodott volna meg, mint amelyekben független vállalkozások egymással megállapodnának, úgy ennek a másik Államnak megfelelően ki kell igazítania az ilyen nyereségre ott kivetett adó összegét. Az ilyen kiigazítás megállapításánál kellően figyelembe kell venni az Egyezmény egyéb rendelkezéseit, és a Szerződő Államok illetékes hatóságai szükség esetén tanácskozni/egyeztetni fognak egymással.”

Egyéb kiegészítések a következők:

- Az egyezmény ezen rendelkezései nem alkalmazandók csalás, súlyos gondatlanság vagy például szándékos mulasztás esetén mondattal egészül ki a Szlovén egyezmény

- A Szlovákiával, Németországgal, Svájccal, Nagy-Britanniával, Írországgal és Ausztriával kötött egyezményből pedig hiányzik a 2. bekezdés.



Ferencz Gyöngyi – Kneitner Lea
VGD Ferencz & Partner Kft.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink