hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőnek az egészségpénztári tagdíjak?

  • adozona.hu

A jelenleg adómentes természetbeni juttatásokra 2010-től kivetett 25 százalékos mértékű adót csak átmeneti intézkedés lehet, feltéve, hogy a mindenkori kormányzat nem kérdőjelezi meg az egészséges életmódot és hosszú távú egészségmegőrzést ösztönző adózási gesztusok stratégiai jelentőségét” – fejti ki Rajné Adamecz Ildikó a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere, a 2009-2010-es tervezett adóváltozások e héten esedékes országgyűlési zárószavazása kapcsán.

A tervezett intézkedések - a könyvvizsgáló cég szerint - egyrészt a recesszió idején egyébként is nehéz helyzetben lévő, érdemi adóalap-levonással nem rendelkező, bérből és fizetésből élőket érintik leginkább. Másrészt pedig az állandó, stabil adórendszer hiánya, az évente, félévente változó adójogszabályok lehetetlenné teszik, hogy a munkáltatók jól szabályozott ösztönzési rendszert és arra épülő üzleti stratégiát alakítsanak ki. Valószínű, hogy az egészségpénztári tagok díjterhelése is változik majd az intézkedés hatására, hiszen a változatlan működési költségek alacsonyabb összegű befizetéseket osztják fel, így a relatív költséghányad összege nőhet.” – hívja fel a figyelmet Rajné Adamecz Ildikó.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által benyújtott és a költségvetési bizottsága által is támogatott módosító indítvány elfogadása esetén 2010-től az egészségpénztári munkáltatói befizetések a minimálbér harminc százalékáig, a nyugdíjpénztári befizetések pedig a minimálbér feléig adóznak majd 25%-os kulccsal. „A kedvezményes körön kívül rekedt munkáltatói befizetések az összevonandó jövedelmek körébe kerülnek, ezek kulcsai várhatóan az éves adótáblához igazodnak majd.” – emeli ki Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere. „Mivel az egészségpénztári befizetések tavalyi, mintegy 40 milliárd forintos bevételének 80-90 százaléka a munkáltatóktól származott – amelyek 2010-től 25%-os adóteherrel növelt összeget kénytelenek megfizetni – a jövő évtől érvényesülő adóhatás és a pénzügyi válság következményei miatt nagyságrendi, legalább 30%-os mértékű visszaesésre számítunk a szektorban.” – teszi hozzá a szakember.

Az adóváltozások kapcsán pozitívumként emeli ki Szolnoki Béla a kereskedelmi szálláshelyek esetében júliustól lefelé módosuló áfakulcsot: „Ennek 18%-ra történő csökkentése feltehetően pozitív hatással jár majd, bár hozzátartozik a teljességhez, hogy a cafetéria adózási korlátozását a belföldi szállodaipar is megérzi, mivel az egyik jelentős piaci szegmens innen kerül ki. A kedvezményes áfakulccsal a tervek szerint mintegy 10 milliárd forinttal jár jobban a turisztikai szakma, bár ennél nem számolnak az üdülési csekkekre vonatkozó adóváltozásokkal és ezek hatásaival.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink