hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfaemelés: kik járnak rosszul a végszámla miatt?

  • dr. Marosi Andrea

Hiába ígéri a Pénzügyminisztérium, hogy a július 1-jétől megemelkedő áfa nem terheli visszamenőlegesen az új lakások vásárlóit, ha a végszámla úgyis csak később rendeződik. A beruházók közül pedig megint a tisztességesek fázhatnak rá, írja az ingatlan.com

Igaz, a Pénzügyminisztérium cáfolta, aki július 1. után fizeti ki a végszámlát, annak utólag az előlegként 20 százalékos áfával befizetett összeget is ki kell pótolnia. A Pénzügyminisztérium azóta eloszlatta a tévedést: nem fogják visszamenőlegesen terhelni a július 1-jétől megemelkedő áfával az új lakások vásárlóit. Azzal azonban minden újlakás-tulajdonosnak tisztában kell lennie, hogy bár a július 1. előtt befizetett előlegre vagy foglalóra valóban a 20 százalékos áfa érvényes, az általában a vételár tetemesebb – akár 80-90 százalékát is kitevő – törlesztőrészletekre a határidő után már 25 százalékos áfával kell számolni. 

Tehát nem a szerződés megkötése, hanem a pénzügyi teljesítés dátuma lesz a mérvadó az új áfakulcs alkalmazásánál. Annak azonban, aki új lakást akar venni, még így is érdemes július 1. előtt szerződést kötnie. Ha ugyanis a beruházónál el tudja érni, hogy az adott fizetési ütemezéstől eltérően még a határidő előtt a lakás árának minél nagyobb részét kifizethesse, érvényesítheti az alacsonyabb árat, a beruházó pedig a gyors kifizetés miatt kamatnyereséget könyvel el.

Van aki profitál az áfaemelésből

Az áfakulcsemelés miatt természetesen a lakásárak növekedésével is számolni kell, hiszen a beruházók nem fogják teljes egészében átvállalni a vevők helyett a 4,2 százalékos plusz terhet; a 20-ról 25 százalékra emelkedő áfa ugyanis ilyen mértékű drágulást jelent a bruttó összegben. Ez esetenként a fejlesztő teljes profitját felemészthetné. „Az ingatlanpiacon a beruházók nyilván a vevőre terhelik majd az áfaemelés miatt megdrágult építőanyagok, vagy a munkaerő többletköltségeit. Emellett sokan ki fognak vonulni a piacról, megint a kisebb vállalkozások kerülnek végveszélybe, és azok közül is a tisztességesek” nyilatkozta lapunknak Zara László , a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete elnöke. És hogy kinek jó az áfaemelés? A szakértők szerint senkinek. Zara László úgy véli, „önmagában a kulcsemeléssel nem lesz több adóbevétel. Az adózók körét kellett volna bővíteni, illetve láthatóvá tenni azokat, akik adót kerülnek. S bár a tervek szerint a középkategóriás keresőkre vonatkozó személyi jövedelemadó-sávban többet hagynak meg a háztartásoknak, ezzel nem tudják majd pótolni az áfaemeléssel keletkező hiányt.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink