hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Televíziós vetélkedőn kapott nyeremény: mennyi marad a végén?

  • dr. Marosi Andrea

Kinek kell fizetnie az egészségügyi hozzájárulást a nyeremény után? Olvasói kérdésre Timkóné Kajcsarácz Tünde, a Saldo Tb-szakértője válaszol.

Televíziós vetélkedőn nyert összegből a kifizető levonta az szja-előleget 36 százalékos kulccsal. A kifizetésről kiállított igazoláson az egészségügyi hozzájárulás (eho) összegét is feltüntette. A kifizetőt terheli-e az eho, vagy azt a magánszemélynek kell befizetnie és a  bevallásában szerepeltetni kell?

A magánszemélynek akkor kell hozzájárulást fizetnie, ha a jövedelme nem kifizetőtől származik (Eho tv. (2) bekezdés). A fenti esetben a nyereményt juttató kifizetőnek minősül és meg is állapította az adóelőleg alapot, így a 11 százalék mértékű egészségügyi hozzájárulás a juttatót terheli. Ez esetben a magánszemélynek sem fizetési sem bevallási kötelezettsége nincs.  

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerint százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség terheli az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.)szerinti) munkáltatót, kifizetőt  a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetével kapcsolatos belföldi magánszemélynek juttatott jövedelem után. A törvény szerint a kifizető 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben juttatott az összevont adóalapba tartozó jövedelemnek az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett része után, ha a természetes személy a társadalombiztosítási szabályok szerint nem biztosított.. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink